ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Rolada bezowa z wi郾iami

Na li軼ie do zrobienia mia豉m j ju od jakiego czasu, ba豉m si jednak, 瞠 mi nie wyjdzie. Ostatnio Mirabelka zn闚 mi o niej przypomnia豉. Jej pi瘯ne zdj璚ia sprawi造, 瞠 postanowi豉m przywita bezow rolad nowy rok. Pierwsza pr鏏a by豉 pora磬: beza wysz豉 zbyt krucha, 豉ma豉 si i za nic nie da這by si jej zwin望. Po wyj璚iu z piekarnika, przyst徙i豉m od razu do kolejnej pr鏏y. Zmniejszy豉m temperatur i czas pieczenia. Wysz這 o niebo lepiej. Bez nadzia豉m domowym d瞠mem z wi郾i oraz krem闚k. Jak smakowa豉? Dobrze, cho przyznam po cichu, 瞠 chyba wol jednak tradycyjn Pavlov. Rolada bezowa jednak to szybsza jej wersja i warto si na ni skusi. P豉tki migda這we by造 鈍ietnym pomys貫m - nie rezygnujcie z nich! Mam pomys na jeszcze inne smaki tej rolady, wi璚 z pewno軼i wr鏂 do tego przepisu.

Rolada ta najlepiej smakuje zjedzona od razu tego samego dnia. Nie przechowuje si za dobrze i du穎 traci, przebywaj帷 d逝瞠j w lod闚ce.

rolada bezowa

Sk豉dniki:

  • 3 bia趾a
  • 120g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 造瞠czka m彗i ziemniaczanej
  • 3 造磬i p豉tk闚 migda這wych

Dodatkowo:

  • 250ml 鄉ietanki krem闚ki 36%
  • 造磬a cukru pudru
  • kilka 造瞠k konfitury wi郾iowej lub 250g drylowanych wi郾i

Wykonanie:

Bia趾a ubi z sol na sztywno. Pod koniec ubijania dodawa powoli po 造盧e cukru pudru. Na koniec m彗 ziemniaczan. Kr鏒ko zmiksowa. Ubite bia趾a wy這篡 na blach, wy這穎n papierem do pieczenia, tworz帷 prostok徠 o wymiarach mniej wi璚ej 30x30 cm. Wierzch posypa p豉tkami migda這wymi. Bez piec w 180 stopniach przez 15-18 minut, a wierzch zrobi si suchy, a p豉tki migda堯w lekko si zrumieni (ja piek豉m 16 minut w temperaturze 160 stopni). Upieczon bez wyj望 i odstawi do lekkiego przestudzenia. Nast瘼nie bardzo ostro積ie odwr鏂i j spodem do g鏎y, k豉d帷 na czystej 軼iereczce. Delikatnie odklei papier do pieczenia i pozostawi do ca趾owitego wystudzenia.

Zimn krem闚k ubi na sztywno z 造磬 cukru pudru. Bez posmarowa cienko konfitur wi郾iow, a nast瘼nie wy這篡 na ni ubit krem闚k, zostawiaj帷 ok. 5 cm margines (je郵i u篡wamy wi郾i, wyk豉damy je na krem闚k). Rolad delikatnie zwin望. Gotow mo積a wstawi na 2-3 h do lod闚ki, ale najlepiej zje嗆 j tego samego dnia. Kroi ostrym no瞠m z z帳kami. Smacznego :)

rolada z bezy

rolada z wisniami

pi徠ek, 08 stycznia 2016, wedelka
Tagi: beza krem闚ka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2016/01/08 13:16:59
Marzy mi si taka beza, ale jako brakuje mi odwagi na bezowe ciasto..
-
2016/01/08 18:13:06
O mniam! Z pewno軼i smakuje genialnie. 安ietnie wygl康a.
-
2016/01/08 22:33:04
Intryguj mnie rolady bezowe, musz sobie wreszcie sama tak zrobi, Twoja wygl康a pysznie:)
-
2016/01/09 18:28:47
U mnie jak bezy to tylko koniecznie kruche .... wi璚 niestety taka rolada nie dla mnie, aczkolwiek prezentuje si pysznie:)
-
2016/01/10 22:18:13
Kurcz, rolada bezowa to wy窺za szko豉 jazdy. Wygl康a super, a pewnie smakuje jeszcze lepiej.
-
2016/01/27 21:24:25
Bardzo apetyczna, jak musia豉 smakowa :)