Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Tort makowy z kremem cynamonowym i żurawiną

Dziś zapraszam na  zimowy tort, idealnie pasujący do zbliżających się świąt. Biszkoptowe blaty z makiem, przełożone cynamonowym kremem na bazie kremówki i mascarpone. W kremie duża ilość migdałów i żurawiny. Jak dla mnie rewelacja :) Rodzina miała podzielone zdania, choć większości tort smakował, zwłaszcza mojemu tacie :) Myślę, że będzie fajnie prezentował się na świątecznym stole :)

Przepis znalazłam u Edysi. Trochę pozmieniałam: dodałam mascarpone i żurawinę, a także upiekłam go w tortownicy, a nie w kwadratowej blaszce. Przepis podaję już z moimi zmianami.

Jest to moja propozycja w ramach "Tygodnia Korzennego" u Ptasi.

tort makowy

Składniki (tortownica o śr. 22 cm):

Biszkopt makowy:

  • 125 mąki pszennej
  • 160 g suchego maku
  • 100 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zimnej wody

Do nasączenia:

  • szklanka mocnej herbaty z cytryną
  • 2 kieliszki likieru amaretto lub rumu

Krem cynamonowy:

  • 500 g kremówki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 50 g cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • 100 g posiekanych migdałów
  • 2 garście posiekanej suszonej żurawiny

Do dekoracji:

  • płatki migdałowe
  • żurawina

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając połowę cukru pudru. Żółtka ubić na jasną i puszystą masę z resztą cukru pudru i wodą. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i makiem. Do ubitej piany wlać powoli masę z żółtek i delikatnie wymieszać łopatką. Wciąż mieszając, stopniowo wsypywać mąkę z makiem. Gotowe ciasto przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia lub obsypanej bułką tartą blaszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut. Wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

Krem cynamonowy:

Zimną kremówkę ubić na sztywno. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Połączyć z ubitą śmietaną. Dodać cynamon i krótko zmiksować. Odłożyć 1/3 kremu do dekoracji. Do pozostałej masy (2/3) dodać posiekane migdały i żurawinę. Delikatnie wymieszać.

Złożenie całości:


Pierwszy blat biszkoptu nasączyć 1/3 herbaty wymieszanej z alkoholem i posmarować połową kremu z żurawiną i migdałami. Przykryć drugim blatem. Nasączyć go 1/3 ponczu i wyłożyć na niego resztę kremu z dodatkami. Przykryć trzecim blatem. Nasączyć go resztą ponczu i posmarować cienko kremem bez migdałów. Posmarować również boki tortu. Ciasto udekorować żurawiną i uprażonymi płatkami migdałowymi. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

tort makowy z kremem cynamonowym

tort makowy z żurawina

 

piątek, 11 grudnia 2015, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/12/11 18:38:59
Ładniutki :D
-
2015/12/11 23:51:00
Wygląda cudnie ;) Idealny na wigilijny stół! Oczywiście jako deser hehe :)
rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
-
2015/12/12 18:44:50
U nas na Święta tradycyjnie tort orzechowy z masa czekoladową ... takiego makowego chyba w życiu nie jadłam (pomijając średnio udany przepis, wypróbowany w wyeku ok. 12 lat:)). Pięknie się prezentuje:)
-
2015/12/13 20:33:34
Cudowny świąteczny tort :)
-
2015/12/17 19:05:37
Od śmierci Babci nigdy nie jadłam tortu na Święta... ale do makowego od dawna się przymierzam, bo przepadam. PS. Dziękuję za udział w Korzennym!