ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Śledzie z żurawiną i miodem

Przepis na te śledzie znalazłam u Wiosenki. Były smaczne, choć przyznam, że na kolana mnie nie powaliły. Dużo bardziej smakowały mojemu mężowi. Być może dlatego, że nie przepadam po prostu za śledziami w oleju. Połączenie smaków zaskakujące, ale udane. Może przygotujecie je na wigilijny stół? :)

śledzie z żurawiną

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych (a'la matjas)
  • 2 cebule
  • szklanka oleju (u mnie rzepakowy)
  • 2 łyżki miodu
  • sok z cytryny do smaku (ja dałam sok z połowy dużej cytryny, ale wszystko zależy od waszych preferencji smakowych)
  • 3 łyżki suszonej żurawiny

Wykonanie:

Olej wymieszać z miodem i sokiem z cytryny. Gotową mieszanką zalać żurawinę i cebulę pokrojoną w półplasterki. Wymieszać i odstawić na parę godzin. Śledzie moczyć w wodzie przez ok. godzinę, po czym osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki. Układać je w słoiku, naprzemiennie z sosem. Wstawić do lodówki. Najlepsze po 2-3 dniach. Smacznego :)


miodowe śledzie z żurawina

wtorek, 15 grudnia 2015, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2015/12/15 13:14:53
Lecę po śledzie!
-
2015/12/15 17:59:54
Mniam muszę wypróbować przepis :-)
-
2015/12/18 19:38:50
Nabrały ładnej różowej barwy:) ... ciekawy przepis:)