--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Mi皻owe glazurowane pierniczki

Szybkie pierniczki, nadaj帷e si od razu do jedzenia. Nie musz le瘸kowa. Zaraz po upieczeniu twardniej, ale polukrowane i przechowywane w metalowej puszce przyjemnie mi瘯n. Nieoczywistym dodatkiem jest mi皻a, kt鏎a orze德ia i zostawia ciekawy posmak po spr鏏owaniu. Przepis znalaz豉m na blogu S這dka Magia od Kuchni. Przygotowa豉m pierniczki z podw鎩nej porcji, natomiast sam glazur z ilo軼i podanych w przepisie (lukrowa豉m pierniczki bardzo cienko, bo nie przepadam za grub polew). Te smaczne ciasteczka dodaj oczywi軼ie do "Festiwalu Pierniczk闚" u Majanki.

pierniczki mi皻owe

Sk豉dniki (ciasto robi豉m z podw鎩nej porcji i uzyska豉m ok. 50 pierniczk闚):

Ciasto:

  • 130g kwa郾ej g瘰tej 鄉ietany 18%
  • p馧 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 200g cukru
  • 1 jajko
  • 1 造磬a kakao
  • 2-3 造瞠czki przyprawy do piernika
  • szczypta pieprzu
  • 1 造磬a suszonej mi皻y (li軼iastej, zmielonej na proszek)
  • 330g m彗i pszennej

Lukier:

  • 4-6 造瞠k gor帷ej wody (ilo嗆 regulujemy wg tego jak g瘰ty lukier chcemy otrzyma; ja doda豉m 6 造瞠k, bo zale瘸這 mi na rzadkiej glazurze, kt鏎a tylko lekko pokryje pierniczki)
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 10-15 kropli mi皻owych (aptecznych) - do smaku

Wykonanie:

妃ietan wymiesza z sod, cukrem i jajkiem. Doda kakao, przyprawy, m彗 i mi皻. Ca這軼 ponownie wymiesza. Lekko om帷zonymi d這闓i formowa niewielkie kulki, wielko軼i orzecha w這skiego i uk豉da w odst瘼ach na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez 12 minut. Jeszcze ciep貫 pierniczki, zaraz po wyj璚iu z piekarnika, pokry lukrem. Gotowe pierniczki przechowywa w zamykanej metalowej puszce.

Lukier:

Cukier puder utrze z gor帷 wod i kroplami mi皻owymi na niezbyt g瘰ty lukier (jego g瘰to嗆 regulujemy wod lub cukrem). Smacznego :)

pierniczki mi皻owe glazurowane

poniedzia貫k, 21 grudnia 2015, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2015/12/21 11:54:28
Zaintrygowa豉 mnie!
-
2015/12/22 00:07:51
O, jak瞠 one ciekawe! No takich pierniczk闚 jeszcze nigdy nie pr鏏owa豉m.
Zaciekawi豉 mnie bardzo.
Pozdrawiam :)
-
2015/12/23 21:26:22
T mi皻 mnie zaskoczy豉:). Oczywi軼ie do upieczenia:) .... tylko chyba nie b璠 lukrowac, bo nie lubimy lukru (no chyba, ze na lebkuchen):)