Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Likier czekoladowo-piernikowy

Pyszny czekoladowy likier, z intensywn piernikow nut. Idealny na 鈍i皻a. Przepis na niego znalaz豉m u Majanki i do jej "Festiwalu Pierniczk闚" dzi go dodaj.

Mia豉m z nim niewielki problem. Likier wyszed mi bowiem tak g瘰ty, 瞠 za nic nie mog豉m go wyla z butelki. Wcze郾iejsze wyj璚ie go z lod闚ki, mieszanie itp. nie zda這 egzaminu. Pomog這 zanurzenie na kilkana軼ie sekund pod strumieniem gor帷ej wody. Aby nie dopu軼i do tej sytuacji ponownie, przela豉m ca這嗆 do garnka i rozrzedzi豉m troch ca這嗆, dodaj帷 proporcjonalnie alkoholu i mleka, bo krem闚ka ju mi si sko鎍zy豉. My郵, 瞠 niepotrzebnie u篡豉m 鄉ietany 36%, kt鏎a jest bardziej g瘰ta ni 30%. Zdecydowanie polecam jak najrzadsz krem闚k, wtedy nie powinno by 瘸dnego problemu. Konsystencja nie mia豉 na szcz窷cie wp造wu na smak - likier jest naprawd bardzo smaczny i polecam zdecydowanie jego wypr鏏owanie :)

likier piernikowy

Sk豉dniki (na ok. 750 ml likieru):

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 400g rzadkiej 鄉ietany krem闚ki 30%
  • 100g przesianego cukru pudru
  • 2-3 p豉skie 造瞠czki przyprawy piernikowej
  • 200 ml w鏚ki

Wykonanie:

Czekolad roztopi w k徙ieli wodnej. Dola krem闚k i wymiesza. Wsypa przesiany cukier puder. Miesza do jego ca趾owitego rozpuszczenia. Zdj望 ca這嗆 z gazu. Lekko przestudzi. Doda przypraw do piernik闚, w鏚k i wszystko razem dobrze wymiesza. Gotowy likier przela do czystych, wyparzonych butelek. Dobrze zakr璚i lub zakorkowa i przechowywa w lod闚ce. Likier gotowy jest do spo篡cia od razu po przygotowaniu, jednak najlepiej smakuje sch這dzony. W lod闚ce mo積a go przechowywa do p馧 roku. Smacznego:) 

swiateczny likier czekoladowy

likier piernikowy

鈔oda, 16 grudnia 2015, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2015/12/18 13:42:07
Bardzo lubi takie g瘰te i s這dkie likiery. Odmiana piernikowa? Czemu nie :).
-
2015/12/18 19:39:57
Z przyjemno軼i wypi豉bym kieliszek ... a p騧niej wyliza豉 do czysta:)
-
2015/12/19 23:24:32
Pi瘯ny i pyszny. Robilam go kilka razy, mniam,mniam :)