Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto kapita雟kie

Bardzo smaczne ciasto, na kt鏎e przepis znalaz豉m na blogu Zjem to!. Kakaowy biszkopt, budyniowa, delikatna masa z ajerkoniakiem, ubita krem闚ka. Wszystkie te warstwy 鈍ietnie si ze sob komponuj. Ciasto dobrze si kroi i 豉dnie prezentuje na stole. Od siebie doda豉m do kremu troch 瞠latyny, a do krem闚ki minimaln ilo嗆 mascarpone, aby wszystko by這 bardziej wytrzyma貫. Bardzo polecam i zach璚am do wypr鏏owania tego wypieku.

ciasto kapita雟kie

Wykonanie (blaszka o wymiarach 31x26 cm):

Biszkopt:

  • 3 du瞠 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g m彗i
  • 3 p豉skie 造磬i kakao
  • 5 造瞠k oleju
  • 5 造瞠k wody
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia

Krem ajerkoniakowy:

  • 700 ml mleka
  • szklanka cukru
  • 200 g mi瘯kiego mas豉
  • 180 ml likieru "Adwokat"
  • 3 鄴速ka
  • p馧 opakowania cukru wanilinowego
  • 2 i 1/2 造磬i m彗i pszennej (da豉m 3)
  • 5 造瞠k m彗i ziemniaczanej
  • 造瞠czka 瞠latyny (to m鎩 dodatek)

Bita 鄉ietana:

  • 500 ml 鄉ietanki 36%
  • 2 造磬i cukru pudru
  • 2 鄉ietan-fixy
  • 100 g mascarpone (to m鎩 dodatek)

Poncz:

  • kawa przygotowana z 3 造瞠czek kawy rozpuszczalnej i 2 造瞠czek cukru

Dodatkowo:

  • ma貫 opakowanie okr庵造ch biszkopt闚
  • 2 造磬i kakao

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec dodaj帷 stopniowo cukier. Nast瘼nie dodawa po jednym 鄴速ku. Obroty miksera zmniejszy na minimalne i cienkim strumieniem wla wod, a nast瘼nie olej. Pod koniec wmiesza delikatnie za pomoc 造磬i przesian m彗, proszek do pieczenia i kakao. Ciasto przela wla do blachy wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Ostudzi.

Krem:

Po這w mleka zagotowa z cukrem. 草速ka utrze z cukrem wanilinowym, nast瘼nie doda obie m彗i i pozosta貫 mleko. Wszystko zmiksowa tak, by nie by這 grudek. Mieszank wla na gotuj帷e si mleko i energicznie zamiesza. Gotowa do zg瘰tnienia, ci庵le mieszaj帷. Gotowy budy przykry foli spo篡wcz i odstawi do ostygni璚ia (powinien by ca趾iem zimny). Mi瘯kie mas這 zmiksowa do bia這軼i. Dodawa po 造盧e budyniu, ca造 czas miksuj帷. Ostro積ie wla likier. Wymiesza. Na koniec doda rozpuszczon 瞠latyn, rozprowadzon najpierw z odrobin kremu (瞠latyn zala 2-3 造磬ami zimnej wody; gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia na palniku lub w mikrofali - nie zagotowa!).

Biszkopt dobrze nas帷zy ponczem. Wy這篡 na niego 2/3 kremu ajerkoniakowego, wyr闚na powierzchni i posypa kakao. Biszkopty macza w pozosta造m ponczu i uk豉da na warstwie kakao. Przykry pozosta陰 kremem. Zimn krem闚k ubi na sztywno z cukrem, mascarpone i 鄉ietan-fixami. Wy這篡 na wierzch ciasta. Posypa kakao. Gotowe ciasto sch這dzi w lod闚ce. Smacznego :)


ciasto kapita雟kie

Z racji tego, 瞠 jest to m鎩 ostatni przed鈍i徠eczny wpis, chcia豉bym 篡czy wszystkim czytelnikom mojego bloga spokojnych, zdrowych 安i徠, sp璠zonych w gronie najbli窺zych os鏏. Wielu smakowito軼i, odpoczynku i rado軼i! :)


wtorek, 22 grudnia 2015, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2015/12/22 11:44:08
Lubi takie ciasta, gdzie jest du穎 kremu :)
-
2015/12/22 12:22:19
Cudowne, 鈍i徠eczne ciasto. Bardzo eleganckie. Musz kiedy spr鏏owa. :)
-
2015/12/23 15:38:51
Wygl康a potwornie apetycznie, a zrobi貫m si g這dny! :D
-
2015/12/23 21:27:20
Bardzo apetyczne ciacho:). Zdrowych i weso造ch 安i徠 篡cz:)
-
2015/12/27 12:52:05
jak z kaw to ju mi si podoba :)
-
2016/01/06 09:18:17
Bardzo 豉dne zdj璚ia! Musia這 by pyszne :)
-
Go嗆: Kasja, *.internetia.net.pl
2016/02/05 12:56:04
Jestem w豉郾ie w trakcie pieczenia tego ciasta a przyzna trzeba ,瞠 prezentuje si wy鄉ienicie; my郵, 瞠 tak samo smakuje.Dzi瘯uj za przepis.Pozdrawiam.