--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto nugatowe

Moj± ostatni± propozycj± w ramach "Orzechowego Tygodnia" jest ciasto nugatowe. Przepis na nie znalaz³am na blogu S³odka magia od kuchni. Po³±czenie orzechów laskowych z czekolad± jest wyj±tkowo udane. Ca³o¶æ smakuje bardzo przyjemnie. Podczas pieczenia w ca³ym domu unosi³ siê cudowny aromat i choæby dla niego warto skusiæ siê na ten wypiek Rewelacyjna polewa z nutell± - z pewno¶ci± jeszcze do niej wrócê: ¶wietnie smakowa³a i bardzo fajnie zachowywa³a siê na cie¶cie. Jako jedyny minus podam to, ¿e ciasto wysz³o troszkê za suche, ale byæ mo¿e to ja za d³ugo trzyma³am je w piekarniku. Z herbat± smakowa³o jednak bardzo fajnie i my¶lê, ¿e warto siê na nie skusiæ :)

ciasto nugatowe

Sk³adniki:

Ciasto:

  • 100g orzechów laskowych
  • 100g mas³a
  • 100g czekolady deserowej
  • 4 jajka
  • pó³ szklanki cukru
  • 7 ³y¿ek m±ki
  • 1,5 ³y¿eczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Polewa:

  • 100g czekolady deserowej
  • 4 ³y¿ki mleka
  • 1 ³y¿ka mas³a
  • 2 ³y¿ki Nutelli

Wykonanie:

Ciasto:

Orzechy podpra¿yæ na suchej patelni, obraæ ze skórek i zmieliæ w blenderze na m±kê. Czekoladê z mas³em rozpu¶ciæ na wolnym ogniu. Przestudziæ.  Bia³ka ubiæ z sol± na sztywn± pianê, pod koniec ubijania dodaj±c po ³y¿ce cukru. Dodaæ ¿ó³tka, wymieszaæ.  W osobnej misce po³±czyæ m±kê z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. Mieszankê delikatnie wmieszaæ do masy jajecznej. Na koniec dodaæ  przestudzon± czekoladê z mas³em. Gotowe ciasto przelaæ do keksówki wy³o¿onej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka).

Polewa:

Mleko podgrzaæ razem z mas³em. Gdy mas³o zacznie siê rozpuszczaæ,  dodaæ po³aman± czekoladê. Na koniec dodaæ Nutellê.  Wymieszaæ. Gotow± polew± udekorowaæ ciasto. Smacznego :)

ciasto nugatowe

pi±tek, 13 listopada 2015, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2015/11/13 12:54:30
Ale smakowito¶ci u Ciebie!
-
2015/11/13 16:54:20
Pychooota!
-
2015/11/20 16:52:50
Na zdjêciu wygl±da na wilgotne:)
-
2016/01/17 12:01:45
Wygl±da pysznie i jaka cudowna dekoracja!