|
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto nugatowe
Moj± ostatni± propozycj± w ramach "Orzechowego Tygodnia" jest ciasto nugatowe. Przepis na nie znalaz³am na blogu S³odka magia od kuchni. Po³±czenie orzechów laskowych z czekolad± jest wyj±tkowo udane. Ca³o¶æ smakuje bardzo przyjemnie. Podczas pieczenia w ca³ym domu unosi³ siê cudowny aromat i choæby dla niego warto skusiæ siê na ten wypiek Rewelacyjna polewa z nutell± - z pewno¶ci± jeszcze do niej wrócê: ¶wietnie smakowa³a i bardzo fajnie zachowywa³a siê na cie¶cie. Jako jedyny minus podam to, ¿e ciasto wysz³o troszkê za suche, ale byæ mo¿e to ja za d³ugo trzyma³am je w piekarniku. Z herbat± smakowa³o jednak bardzo fajnie i my¶lê, ¿e warto siê na nie skusiæ :) Sk³adniki: Ciasto:
Polewa:
Wykonanie: Ciasto: Orzechy podpra¿yæ na suchej patelni, obraæ ze skórek i zmieliæ w blenderze na m±kê. Czekoladê z mas³em rozpu¶ciæ na wolnym ogniu. Przestudziæ. Bia³ka ubiæ z sol± na sztywn± pianê, pod koniec ubijania dodaj±c po ³y¿ce cukru. Dodaæ ¿ó³tka, wymieszaæ. W osobnej misce po³±czyæ m±kê z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. Mieszankê delikatnie wmieszaæ do masy jajecznej. Na koniec dodaæ przestudzon± czekoladê z mas³em. Gotowe ciasto przelaæ do keksówki wy³o¿onej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka). Polewa: Mleko podgrzaæ razem z mas³em. Gdy mas³o zacznie siê rozpuszczaæ, dodaæ po³aman± czekoladê. Na koniec dodaæ Nutellê. Wymieszaæ. Gotow± polew± udekorowaæ ciasto. Smacznego :) pi±tek, 13 listopada 2015, wedelka
TrackBack
|