ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Szarlotka spod samiu鄂ich Tater

Mamy jesie, wi璚 musi by szarlotka. Dla mnie to obowi您kowa pozycja o tej porze roku. Tym razem skusi豉m si na dobrze znan w kulinarnej blogosferze szarlotk tatrza雟k. Przepis na ni znalaz豉m u Dorotus, ale jako pierwsza poda豉 go Szelka na gazetowym forum. W szarlotce tej znajdziecie to co lubi w takich wypiekach najbardziej: minimum ciasta i maksimum owocowego nadzienia. Do jej zrobienia potrzeba ok. 3 kg jab貫k! Jest troch zabawy z ich krojeniem w cienkie plasterki, ale uwierzcie mi, warto si przem璚zy. Szarlotka jest naprawd smaczna: kruche, idealne ciasto oraz gruba warstwa s這dko-kwa郾ych jab貫k, cudownie pachn帷ych cynamonem. Wszystko to przykryte kruszonk i cukrem pudrem. Elegancka, kusz帷a i dostojna. Ja zdecydowanie si w niej zakocha豉m. Moja c鏎ka r闚nie si ni zajada豉. M篹owi smakowa豉 jednak troch mniej. Oceni j na 6/10 i powiedzia, 瞠 dla niego by豉 zbyt kwa郾a i pozostaje wierny swojej ulubionej szarlotce z piank. C騜, wszystkim nie mo積a dogodzi jednocze郾ie.

Je郵i jeszcze nie piekli軼ie szarlotki spod samiu鄂ich Tater, gor帷o Was do tego zach璚am. Nie zawiedziecie si :)

szarlotka spod samiuskich tater

Sk豉dniki (blaszka 25 x 40 cm):

Ciasto:

  • 500 g m彗i pszennej np. krupczatki (u mnie 2/3 m彗i krupczatki i 1/3 m彗i tortowej)
  • 250 g zimnego mas豉
  • p馧 szklanki cukru pudru
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 鄴速ka
  • 2 造磬i kwa郾ej 鄉ietany 18%

Dodatkowo:

  • 2-3 kg jab貫k (najlepsza b璠zie szara reneta lub anton闚ka; inne odmiany raczej si nie nadaj)
  • 2-3 造瞠czki cynamonu
  • cukier do smaku (da豉m 4 造磬i cukru pudru - dla mnie ilo嗆 by豉 wystarczaj帷a, ale m捫 stwierdzi, 瞠 szarlotka by豉 zbyt kwa郾a, wi璚 mo積a zwi瘯szy ilo嗆 wg w豉snego uznania)
  • 3 造磬i bu趾i tartej
  • cukier puder do dekoracji

Wykonanie:

M彗 posieka razem z zimnym mas貫m. Doda 鄴速ka, cukier puder, proszek do pieczenia i鄉ietan. Zagnie嗆 ciasto. Podzieli je na dwie nier闚necz窷ci(1/3 i 2/3). Wi瘯sz cz窷 rozwa趾owa i wylepi ni form do ciasta, uprzednio wy這穎n papierem do pieczenia. Ponak逝wa widelcem i wstawi do lod闚ki na godzin. Mniejsz cz窷 zawin望 w foli spo篡wcz i w這篡 do zamra瘸rki.

W mi璠zyczasie przygotowa jab趾a. Umy je, obra i pozbawi gniazd nasiennych. Podzieli na 獞iartki, a nast瘼nie pokroi w jak najcie雟ze plasterki. Doda do smaku cukru i cynamonu. Bardzo delikatnie wymiesza, uwa瘸j帷, aby nie po豉ma plastr闚.

Sch這dzone ciasto podpiec przez oko這 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyj望 je i posypa obficie bu趾 tart, by poch這n窸a nadmiar wilgoci z jab貫k. Na to wy這篡 pokrojone jab趾a. Docisn望 je i wyr闚na. Na wierzch zetrze na tarce pozosta陰 cz窷 ciasta z zamra瘸rki. Piec oko這 1 godziny w temperaturze 160-180 stopni. Po wystudzeniu posypa cukrem pudrem. Smacznego :)

szarlotka tatrza雟ka

Jab趾o z cynamonem 2015

Jesienne s這dko軼i!

pi徠ek, 02 pa寮ziernika 2015, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2015/10/02 10:08:11
Wspaniale si prezentuje!
-
2015/10/02 10:16:42
--mikimama: A jeszcze lepiej smakuje :)
-
2015/10/02 18:33:01
Wygl康a rewelacyjnie! Ch皻nie bym zjad豉:)
-
2015/10/03 06:35:26
Znam i uwielbiam .... po prostu uwielbiam:) ... i b璠 j piek豉 w przysz造 weekend:) ... bo dzi id ta鎍owa:)
-
2015/10/03 16:55:59
podobaj mi si te widoczne wartwy jab貫k :)
-
2015/10/04 20:57:37
Cudowna szarlotka. Ach, jak ja kocham szarlotki!
Pi瘯nie wygl康a.