ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Dyniowe gnocchi z mas貫m bazyliowym

Delikatne, rozp造waj帷e si w ustach, smaczne i nietuzinkowe - takie w豉郾ie s dyniowe gnocchi. Do tego wszystkiego maj pi瘯ny, optymistyczny kolor. Idealnie pasuj帷y do jesiennych li軼i spadaj帷ych z drzew. Ca這嗆 poda豉m ze stopionym mas貫m z dodatkiem bazylii - godnie zast徙i豉 ona sza逕i, kt鏎ej nigdzie nie mog豉m znale潭. Przepis na te w這skie kluski znalaz豉m na blogu Kwestia Smaku. Zmuszona by豉m tylko zwi瘯szy ilo嗆 m彗i, bo przy podanej przez Asi ilo軼i ca這嗆 zupe軟ie mi si nie klei豉. Ilo嗆 jej uzale積iona jest od odmiany u篡tych ziemniak闚 oraz stopnia odparowania dyniowego puree.

To moja kolejna propozycja w ramach Festiwalu Dyni.

gnocchi dyniowe

Sk豉dniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniak闚, przeci郾i皻ych przez prask lub dok豉dnie ubitych (ugotowa je najlepiej dzie wcze郾iej)
  • 500 g puree z dyni
  • 150 g m彗i pszennej + do podsypania (da豉m prawie dwa razy tyle)
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki tartego sera (u mnie parmezan)
  • po 1/3 造瞠czki ostrej i s這dkiej papryki oraz opcjonalnie ga趾i muszkato這wej
  • 1 jajko
  • 1 鄴速ko

Dodatkowo:

  • 5 造瞠k mas豉
  • kilka listk闚 鈍ie瞠j bazylii
  • parmezan do posypania

Wykonanie:

Dyniowe puree sma篡 na patelni przez oko這 20 minut, mieszaj帷 co jaki czas, a odparuje wi瘯szo嗆 wody i ca這嗆 stanie si bardziej g瘰ta. Przestudzi. Po陰czy na stolnicy z ziemniakami, obiema m彗ami, serem, jajkiem i 鄴速kiem. Doda przyprawy. Ca這嗆 dok豉dnie wyrobi, w razie potrzeby podsypuj帷 m彗. Uformowa z ciasta g豉dk kul. Podzieli j na 4 cz窷ci, z ka盥ej z nich utworzy cienki wa貫czek (na grubo嗆 palca) i pokroi na ma貫, dwucentymetrowe kluseczki. Wrzuca na lekko osolony wrz徠ek i gotowa 1-2 minuty, od wyp造ni璚ia na powierzchni.

Mas這 rozpu軼i, doda do niego li軼ie bazylii. Sma篡 razem chwil. Gotowe gnocchi prze這篡 do talerza, pola mas貫m i posypa startym parmezanem. Smacznego :)

gnocchi dyniowe2


鈔oda, 28 pa寮ziernika 2015, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2015/10/30 09:38:51
mmm, ale musi by smaczne ! :)
-
2015/11/02 15:18:03
Jak smakowicie wygl康aj!