ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Tort malinowo-bor闚kowy

Od鈍i皻nie u mnie ostatnio, ale nic na to nie poradz. Wrzesie to zawsze szczeg鏊ny dla nas miesi帷, pe貫n rocznic, urodzin i innych wa積ych dni. Dzisiejszy tort to wypiek z okazji 4 urodzin naszej c鏎ci. Motywem obowi您kowym musia豉 by oczywi軼ie bajka "Kraina Lodu", bo ma豉 jest jej wielk fank. Na szcz窷cie dla mnie, istniej na rynku gotowe op豉tki, dzi瘯i kt鏎ym mog豉m cho po trochu nawi您a do jej ulubionych bohaterek.

Inspiracj by dla mnie ten tort. Nie korzysta豉m jednak z przepisu, a jedynie podkrad豉m zamys z dwoma rodzajami fru瞠liny, pomi璠zy bia造m kremem. Nie jestem do ko鎍a zadowolona z efektu jaki osi庵n窸am. Moje fru瞠liny wysz造 zbyt g瘰te - musia豉m je rozcie鎍za gor帷 wod, mimo to, ich konsystencja nie by豉 taka, jakiej oczekiwa豉m. Nie potrafi r闚nie ci庵le robi r闚nych warstw kremu: jedna wychodzi zawsze szersza od drugiej. Mo瞠 kto zna jaki fajny patent i m鏬豚y si nim ze mn podzieli?

Smakowo jednak moim zdaniem tort si broni. I to chyba jest w tym wszystkim najwa積iejsze, prawda? :)

Przepis na biszkopt i fru瞠liny od Dorotus.

tort malinowo-bor闚kowy1

Sk豉dniki (tortownica 24 cm):

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • niepe軟a szklanka drobnego cukru do wypiek闚
  • 3/4 szklanki + 2 造磬i m彗i pszennej
  • 1/4 szklanki + 1 造磬a m彗i ziemniaczanej

Fru瞠lina malinowa:

  • 400 g malin
  • 1,5-2,5 造瞠czki 瞠latyny (ja doda豉m 2,5 造瞠czki i fru瞠lina by豉 zbyt g瘰ta - sugeruj da mniej)
  • 4-5 造瞠k cukru (ilo嗆 zale篡 od tego, jak s這dkie s owoce)
  • 2 造磬i soku z cytryny
  • 1,5 造瞠czki m彗i m彗i ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 造磬ach wody

Fru瞠lina bor闚kowa:

  • 400 g bor闚ek ameryka雟kich
  • 1,5-2,5 造瞠czki 瞠latyny (ja doda豉m 2,5 造瞠czki i fru瞠lina by豉 zbyt g瘰ta - sugeruj da mniej)
  • 4-5 造瞠k cukru (ilo嗆 zale篡 od tego, jak s這dkie s owoce)
  • 2 造磬i soku z cytryny
  • 1,5 造瞠czki m彗i m彗i ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 造磬ach wody

Krem:

  • 500 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 500-750 g sera mascarpone
  • 5-6 造瞠k cukru pudru (do smaku)

Poncz: s這dka herbata z cytryn

Dodatkowo: kilkana軼ie 鈍ie篡ch malin i bor闚ek, posiekane orzechy w這skie, dowolne dekoracje

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania stopniowo dodawa cukier, dalej ubijaj帷. Dodawa po kolei 鄴速ka, nadal ubijaj帷. M彗i wymiesza, przesia i delikatnie wmiesza do ciasta. Gotowe ciasto wla do tortownicy, w kt鏎ej dno wy這穎no uprzednio papierem do pieczenia (bok闚 niczym nie smarowa). Piec w temperaturze 160-170 stopni oko這 30-40 minut (lub d逝瞠j, do tzw. suchego patyczka). Gor帷e ciasto wyj望 z piekarnika, z wysoko軼i oko這 60 cm opu軼i je (w formie) na pod這g. Odstawi do uchylonego piekarnika do ostygni璚ia. Ca趾owicie wystudzi. Przekroi na 3 blaty. Boki biszkoptu oddziela no篡kiem od formy dopiero jak biszkopt b璠zie wystudzony.


Fru瞠lina malinowa:

疾latyn zala 3 造磬ami wody i odstawi do nap璚znienia. Maliny wymiesza z cukrem (owoce mo積a przedtem zmiksowa, je郵i chcemy by fru瞠lina by豉 ca趾iem g豉dka).
Podgrzewa ca這嗆 do rozpuszczenia si cukru. Doda cytryn. Zdj望 z ognia i przetrze maliny przez sitko, aby pozby si pestek. Ca這嗆 ponownie podgrza. Doda wod z m彗 ziemniaczan, dobrze wymiesza, zagotowa, zdj望 z palnika. Nap璚znia陰 瞠latyn wymiesza z gor帷ymi owocami, do ca趾owitego rozpuszczenia si 瞠latyny. Mo積a lekko podgrzewa, lekko mieszaj帷. Nie wolno jednak doprowadzi do wrzenia, bo 瞠latyna straci swoje w豉軼iwo軼i! Zdj望 z palnika, pozostawi do wystudzenia.

Fru瞠lina bor闚kowa: przygotowa analogicznie do fru瞠liny malinowej (bez przecierania przez sitko).

Je郵i fru瞠lina po sch這dzeniu b璠zie zbyt g瘰ta, wystarczy doda do niej odrobin wrz帷ej wody i wymiesza. Je郵i oka瞠 si zbyt rzadka - mo積a lekko podgrza j w k徙ieli wodnej lub mikrofali i doda do niej odrobin nap璚znia貫j 瞠latyny.

Krem:

Sch這dzon krem闚k ubi na sztywno, pod koniec ubijania dodaj帷 cukier puder. Doda serek mascarpone i kr鏒ko wymiesza (造磬 lub mikserem).

Z這瞠nie ca這軼i:

Jeden blat biszkoptu po這篡 na tortownicy. Nas帷zy go ponczem. Wy這篡 na niego fru瞠lin bor闚kow. Na fru瞠linie rozsmarowa 1/3 kremu i powtyka w niego 鈍ie瞠 bor闚ki. Przykry drugim blatem. Nas帷zy go ponownie ponczem i wy這篡 na niego fru瞠lin malinow, 1/3 kremu i 鈍ie瞠 maliny. Przykry ca這嗆 ostatnim blatem biszkoptowym i nas帷zy go reszt ponczu. Boki oraz wierzch posmarowa dok豉dnie trzeci cz窷ci kremu. Boki tortu obsypa posiekanymi orzechami. Dowolnie udekorowa. Sch這dzi w lod闚ce przez minimum 3 godziny. Smacznego :)

tort malinowo-bor闚kowy z boku

tort kraina lodu

tort kraina lodu bok

鈔oda, 16 wrze郾ia 2015, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2015/09/16 09:56:39
wygl康a jak namalowany!!! Mniam :-)
-
2015/09/17 08:56:49
Dziekuj za podpowied z op豉tkami, chyba na luty b璠 musia豉 kr鏊a lwa zam闚i:) .... tort bardzo mi si podoba. Mi r闚nie nie wychodz idealnie r闚ne warstwy, ale nie d捫 do nich ... najwa積iejszy jest smak:)
-
2015/09/17 09:18:26
Pi瘯ny tort! Dla mnie najwa積iejsze s wra瞠nie smakowe. Pewna jestem, 瞠 c鏎ce tort na pewno si podoba :-). Pozdrawiam.
-
2015/09/18 20:16:30
Cudny torcik :)
Dwulatka mojej psiapsi馧ki te szaleje za "Krain Lodu" :) Ostatnio przez godzin prawie w k馧ko 酥iewa造鄉y "Mam t moc" ;)
-
2015/09/21 08:30:40
pi瘯ny torcik! pyszne zestawienie smak闚 i kolorystycznie dopasowany:)
-
Go嗆: , *.wroclaw.mm.pl
2015/10/13 17:48:24
gdzie mo積a takie op豉tki na tort kupi?
-
2015/10/13 18:11:48
--go嗆: Ja kupowa豉m na allegro. Jest tam naprawd du篡 wyb鏎. Pozdrawiam :)