ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Jesienny sernik z jab趾ami

Piek帷 ciasta na urodziny c鏎ki, nie mog豉m si zdecydowa, czy wol bardziej sernik czy jab貫cznik. Pomy郵a豉m sobie, 瞠 dobrze by by這 po陰czy te oba ciasta w jeden pyszny wypiek. Z pomoc przysz豉 mi Evenka. C鏎ka ch皻nie pomaga豉 przy pracy, a podczas imprezy wszystkim go軼iom opowiada豉, 瞠 jab趾a sma篡造 si na patelni :) Sam sernik wyszed bardzo dobry: wilgotny i delikatny. Warstwa karmelizowanych jab貫k z cynamonem by豉 fajnym urozmaiceniem. No i cynamonowy wierzch ciasta -ciekawie wygl康a i pi瘯nie pachnia. Polecam na jesienny podwieczorek :)

sernik z jab趾ami

Sk豉dniki (blaszka 2333 cm):

Sp鏚:

  • 1,5szklanki m彗i pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 125 g zimnego mas豉
  • 1 鄴速ko
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1-2 造磬i zimnej wody

Warstwa jab趾owa:

  • 600-700 g jab貫k (u mnie kilogram anton闚ek - waga przez obraniem)
  • 3 造磬i cukru
  • 造磬a mas豉
  • p馧 造瞠czki cynamonu

Warstwa serowa:

  • 750 g t逝stego twarogu, zmielonego 3-krotnie
  • 200 ml kwa郾ej 鄉ietany (da豉m 150 ml)
  • 50 g mi瘯kiego mas豉
  • szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie budyniu 鄉ietankowego bez cukru
  • cukier waniliowy

Dodatkowo:

  • cynamon do posypania ciasta z wierzchu

Wykonanie:

Sp鏚:

M彗 przesia i wymiesza z proszkiem do pieczenia. Doda pozosta貫 sk豉dniki i posieka je no瞠m, a do po陰czenia. Szybko zagnie嗆, owin望 foli spo篡wcz i w這篡 do lod闚ki na godzin. Sch這dzone ciasto rozwa趾owa i wy這篡 do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Ponak逝wa widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 190-200 stopni przez 15-20 minut (na lekko rumiany kolor). Wyj望 z piekarnika.

Warstwa jab趾owa:

Jab趾a obra i pokroi w niezbyt cienkie plasterki. Cukier rozpu軼i z mas貫m, doda cynamon i jab趾a. Wymiesza. Ca這嗆 sma篡 razem przez kilka minut, cz瘰to mieszaj帷 (jab趾a maj zmi瘯n望, ale nie rozpada si). Odstawi do wystygni璚ia.

Warstwa serowa:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej!

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem i cukrem waniliowym na puszyst mas. Stopniowo dodawa 鄴速ka i kwa郾 鄉ietan. Nast瘼nie do masy dodawa po 造盧e sera i proszek budyniowy, ci庵le ucieraj帷. Bia趾a ubi na sztywn pian i pod koniec delikatnie wymiesza je 造磬 z mas serow.

Wystudzone jab趾a (mog by ciep貫) wy這篡 na podpieczony sp鏚 (mo積a go opruszy wpierw bu趾 tart). Na nich rozprowadzi delikatnie mas serow. Wierzch posypa cynamonem. Ciasto wstawi do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170-180 stopni przez oko這 45 minut. Smacznego :)

Jesienne s這dko軼i!

Jab趾o z cynamonem 2015

pi徠ek, 25 wrze郾ia 2015, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2015/09/25 13:16:14
Sernikoszarlotki jeszcze nie jad豉m;)
-
2015/09/28 13:15:25
sernik z jablkami? fajny pomysl, podoba mi sie
-
2015/09/28 13:46:38
Fajny ten wierzch ciasta - taki marmurkowy:) ... podobaj mi si te karmelizowane jab趾a:). Pyszny wypiek:)