--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Jagodowe 郵imaczki

Te bu貫czki powsta造 jaki czas temu, przy okazji pieczenia jagodzianek. Wykorzysta豉m do nich to samo ciasto z dodatkiem mascarpone - idealne. Poniewa zosta這 mi kilka 造瞠k serka, postanowi豉m wykorzysta go jako nadzienie dro盥鄴wek. I niestety, by to b陰d. Mascarpone jest jednak zbyt rzadkim serem i ca趾iem wsi彗 w ciasto. Polecam Wam u篡 g瘰tego twaro磬u - efekt b璠zie o niebo lepszy. Musz jednak przyzna, 瞠 mimo takiej wpadki, dro盥鄴wki smakowa造 鈍ietnie i szybko znikn窸y w naszych brzuchach. Polecam :)

Inspiracja: Moje Wypieki.

郵imaczki z jagodami

Sk豉dniki (6-8 bu貫czek):

  • 275 g m彗i pszennej
  • 125 ml mleka
  • 50g mas豉
  • 1 pe軟a 造磬a mascarpone
  • 1 jajko
  • 4 pe軟e 造磬i cukru
  • 1 造磬a cukru waniliowego
  • 13 g 鈍ie篡ch dro盥篡
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 100-150 g jag鏚
  • 3-4 造磬i serka 鄉ietankowego (taki jak na serniki)
  • 1-2 造磬i cukru pudru lub miodu

Wykonanie:

Przygotowa rozczyn:

安ie瞠 dro盥瞠 pokruszy i po陰czy z 3 造磬ami ciep貫go (nie gor帷ego!) mleka, 造磬 cukru i 1 造磬 m彗i. Wymiesza, przykry 軼iereczk i odstawi na 20 minut, aby rozczyn wyr鏀.

Pozosta貫 mleko wla do garnka. Doda serek mascarpone, mas這, cukier i cukier waniliowy. Podgrzewa razem do chwili, a mas這 i ser si rozpuszcz. Zdj望 z ognia. Do przestudzonego mleka (ciep貫go, ale nie gor帷ego) doda jajka i wymiesza ca這嗆 trzepaczk.

Do du瞠j miski wsypa m彗 i doda s鏊. Wla mleko z jajkami i wyro郾i皻y zaczyn. Ca這嗆 zagnie嗆 na g豉dkie i puszyste ciasto (je郵i b璠zie si klei do r彗, podsypa m彗, ale nie za du穎). Gotowe ciasto przykry 軼iereczk i odstawi do wyro郾i璚ia na 45-60 minut. Po tym czasie ciasto ponownie zagnie嗆 i rozwa趾owa na prostok徠. Posmarowa powierzchni twaro磬iem wymieszanym z cukrem i posypa jagodami. Ca這嗆 zwin望 wzd逝 kr鏒szego boku. Pokroi na 6-8 r闚nych cz窷ci - 郵imak闚, kt鏎e u這篡 powierzchni 軼i皻 do g鏎y, w odleg這軼i oko這 1 cm od siebie (na opr鏀zonej m彗 lub wy這穎nej papierem do pieczenia blaszce). Odstawi znowu do wyro郾i璚ia w ciep貫 miejsce, na oko這 60 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez oko這 20-30 minut. Jeszcze ciep貫 dro盥鄴wki mo積a polukrowa. Smacznego :)

Ciasto mo積a te wyrobi w maszynie do pieczenia chleba:

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w maszynie wed逝g kolejno軼i: mieszanina mleka z jajkami, serkiem, mas貫m i cukrami, rozczyn dro盥穎wy oraz na ko鎍u m彗a. Nastawi program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (w mojej maszynie jest to program 13: Ciasto rosn帷e; czas trwania: oko這 1,5 h). Po wyrobieniu przez maszyni wyro郾i璚iuciasto kr鏒ko wyrobi i podzieli na 6-8 cz窷ci. Dalej post瘼owa zgodnie z przepisem.

dro盥穎we 郵imaki z jagodami

jagodowe 郵imaki

鈔oda, 09 wrze郾ia 2015, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2015/09/10 21:12:16
Cudnie wygl康aj :)
-
2015/09/11 15:16:36
Powiem Ci, 瞠 podobaj mi si ... nawet z tym wtopionym serkiem .... zat瘰kni豉m za jagodami:)
-
2015/09/15 09:24:07
Lepiej po鈍i璚i odrobin czasu aby przygotowa co takiego, ni np. kupi dro盥鄴wk, kt鏎e z roku na rok coraz bardziej trac na smaku.
-
2015/09/17 01:58:57
Mniam. Daj jednego zawija鎍a!