ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Htipiti - grecka pasta z papryki i fety

Rewelacyjna pasta, na kt鏎 przepis znalaz豉m u Kabamaigi. Bardzo mi smakowa豉 i z pewno軼i jeszcze do niej wr鏂. Troch pozmienia豉m co prawda proporcje, ale zamys pozosta ten sam. Z grzankami idealna jako lekka przek御ka.

htipiti

Sk豉dniki:

  • 120 g sera feta
  • 1 czerwona papryka (da豉m dwie papryki)
  • 1/2 papryczki chili (da豉m ca陰 papryczk, ale je郵i nie lubicie bardzo ostrych potraw - pozosta鎍ie przy po堯wce)
  • 60 g suszonych pomidor闚 w oleju
  • 1 z帳ek czosnku
  • 1 造磬a soku z cytryny
  • pieprz

Wykonanie:

Umyte papryki u這篡 na blaszce od piekarnika, wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec je ok. 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, a sk鏎a zacznie robi si czarna. Nast瘼nie gor帷e papryki w這篡 do torebki foliowej, szczelnie j zamkn望 i zostawi na 10 minut. Po tym czasie zdj望 z nich sk鏎k i usun望 gniazda nasienne. Gotowe papryki pokroi na kawa趾i. Wraz z pozosta造mi sk豉dnikami umie軼i je w blenderze i zmiksowa na g豉dk past. Doprawi do smaku. Je郵i pasta b璠zie zbyt g瘰ta, nale篡 dola odrobin oliwy z zalewy od pomidor闚.

htipiti

鈔oda, 30 wrze郾ia 2015, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2015/09/30 22:45:37
Zjad豉bym na pysznym, 鈍ie簑tkim chlebku. Pasta musi smakowa bardzo dobrze. :)
-
2015/10/03 06:34:05
Podoba mi si to po陰czenie smak闚:)