ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Najlepsze jagodzianki z kruszonką

Do tej pory jagodzianki robiłam zawsze wg sprawdzonego przepisu, który od dawna znajduje się na blogu. Niedawno jednak, na blogu Searching for an Amaranth, znalazłam cudne zdjęcia bułeczek z jagodami i nie mogłam wybić ich sobie z głowy. Zaintrygowało mnie ciasto, do którego dodaje się serka mascarpone. Patent Kasi okazał się strzałem w dziesiątkę. Ciasto drożdżowe, przygotowane w ten sposób, jest wyjątkowo delikatne, puszyste i miękkie. Wprost rozpływa się w ustach i długo zachowuje świeżość. Jagodzianki były rewelacyjne. Bardzo polecam Wam tą recepturę. Ja z pewnością będę często do niej wracać :)

jagodzianka z kruszonką

Składniki (14 bułeczek):

  • 550g mąki pszennej
  • 250ml mleka
  • 100g masła
  • 2 pełne łyżki mascarpone
  • 2 jajka
  • 7 pełnych łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 szczypta soli

Nadzienie:

  • 500 g świeżych jagód
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Kruszonka:

  • 100g mąki
  • 50g cukru
  • 70g masła

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania jagodzianek
  • lukier

Wykonanie:

Jagody przebrać, wypłukać i osuszyć. Wymieszać je z cukrem pudrem. Odstawić na bok.

Przygotować rozczyn:

Świeże drożdże pokruszyć i połączyć z 5 łyżkami ciepłego (nie gorącego!) mleka, łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut, aby rozczyn wyrósł.

Pozostałe mleko wlać do garnka. Dodać serek mascarpone, masło, cukier i cukier waniliowy. Podgrzewać razem do chwili, aż masło i ser się rozpuszczą. Zdjąć z ognia. Do przestudzonego mleka (ciepłego, ale nie gorącego) dodać jajka i wymieszać całość trzepaczką.

Do dużej miski wsypać mąkę i dodać sól. Wlać mleko z jajkami i wyrośnięty zaczyn. Całość zagnieść  na gładkie i puszyste ciasto (jeśli będzie się kleić do rąk, podsypać mąką, ale nie za dużo). Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 równych kulek. Z każdej kuli zrobić placek i na  środku każdego umieścić kopiastą łyżkę jagód wymieszanych z cukrem. Placki zlepić, dokładnie dociskając (tak jak pierogi). Formować z nich bułeczki i układać na blaszce, łączeniem do dołu, w niewielkich odstępach od siebie. Tak przygotowane bułki odstawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.

W międzyczasie przygotować kruszonkę, rozcierając ze sobą w palcach wszystkie jej składniki. Wyrośnięte bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20-25 minut. Przestudzone jagodzianki można posypać cukrem pudrem lub polukrować. Smacznego :)

Ciasto można też wyrobić w maszynie do pieczenia chleba:

 

Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: mieszanina mleka z jajkami, serkiem, masłem i cukrami, rozczyn drożdżowy oraz na końcu mąka. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (w mojej maszynie jest to program 13: Ciasto rosnące; czas trwania: około 1,5 h).  Po wyrobieniu przez maszynę i wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić i podzielić na 14 części. Dalej postępować zgodnie z przepisem.

jagodzianki z kruszonki

jagodzianki środek

Uczta pod gołym niebem

poniedziałek, 24 sierpnia 2015, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2015/08/24 09:32:23
Mam zapisane te jagodzianki w pliku do wypróbowania. W tym roku robiłam na cieście z mascarpone, ale innym. Były pyszne, jednak nie pobiły tych od Tatter:)
-
2015/08/24 10:10:55
Cieszę się, że smakowały :)
W zasadzie z tego ciasta drożdżowego można zrobić wszystko, nie tylko jagodzianki :)
Ja już innego ciasta nie robię :)
-
2015/08/24 16:09:48
To są jagodzianki idealne! Pełno jagód, pyszne ciasto i ta kruszooonka <3 :)
rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
-
2015/08/24 18:35:44
<3 <3 <3 jagodzianki
-
2015/08/24 18:46:04
Wyglądają idealnie :>
-
2015/08/24 20:44:22
Bardzo się cieszę, że smakowały. pozdrawiam;)
-
2015/08/25 19:16:45
Pięknie się prezentują :)
-
2015/08/25 22:21:34
Wyglądają obłędnie! Kocham jagodzianki. Zamroziłam jagody to sobie zrobię,mniam,mniam :)
Cudowne Wedelko.
-
Gość: manuela1, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/07/05 12:03:37
Witam, chciałam zapytać jaką mąkę użyć, luksusową czy tortową.Właściwie mąka luksusowa jest do ciast drożdżowych,ale są przepisy że daje się mąkę tortową.
Proszę o odpowiedź, bo jestem na etapie wypiekania jagodzianek.
Pozdrawiam Halina
-
2016/07/05 14:20:25
- Halina: Ja użyłam maki tortowej, ale świetna będzie też luksusowa lub wrocławska :) Daj znać jak wyszły jagodzianki :) Pozdrawiam :)
-
Gość: manuela1, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/07/08 11:36:44
Witam ponownie,Dziękuję za odpiwiedź.Piekłam,dałam mąkę luksusową. Wyrabiałam w maszynie, ale ciasto było bardzo klejące więc dodałam 30g mąki.
Podczas pieczenia z czterech jagodzianek wycieklo mi trochę soku. A tak pozatym
jagodzianki przepyszne.To było moje trzecie podejście, każde z innego przepisu. Zdecydowanie te są najlepsze. Ciasto jeszcze po trzech dniach jest bardzo wilgotne. Mam jeszcze jeden przepis do wypróbowania,też z mascarpone,ale nie roztopionego tylko w całości dodany do mąki. Tym razem dam mąkę tortową. Bo gdzieś przeczytałam że mąka im więcej ma glutenu, tym bardziej jest klejąca podczas wyrabiania. Dam znać jak mi wyszły tego nowego przepisu.
Pozdrawiam Halina
-
Gość: manuela1, *.gazeta.pl
2016/07/18 10:45:48
Witam ponownie,jednak ten Pani przepis jest najlepszy.Ponieważ jagodzianek w tym roku mamy dosyć,upiekłam z tego przepisu zwykły placek drożdżowy,na wierzchu posypałam kruszonką.Placek wyszedł wspaniały.Taki puchaty,wilgotny.Dałam makę tortową i 100g mascarpone.Zniknął w jeden dzień.
Pozdrawiam Halina
-
2016/07/20 00:00:48
--Halina: Bardzo się cieszę, że przepis się przydaje. Ciasta jeszcze z niego nie robiłam. Koniecznie muszę wypróbować ten pomysł :) I małe sprostowanie: przepis nie jest mój - jego autorką jest Kasia Guzik z bloga Gotuje, bo lubię ;) Ja go tylko wypróbowałam i przekazuję go dalej :) Pozdrawiam ciepło :)