--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Chałwowiec z wiśniami

Pyszne ciasto, na które przepis znalazłam u Evenki. Puszysty, wilgotny, kakaowy biszkopt, przełożony rewelacyjnym kremem z budyniu i chałwy. Słodycz masy przełamują kwaśne wiśnie, a całość wieńczy czekoladowa polewa. Robiłam to ciasto jakiś czas temu, ale dopiero teraz nadarzyła się okazja by je dodać. Naprawdę warto się skusić. Nie będziecie zawiedzeni :)

chalwowiec z wisniami

Składniki:

Biszkopt (blaszka 23x33 cm)

  • 6 dużych jaj
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • 4 łyżki kakao

Krem chałwowy:

  • 600 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
  • 200 g masła
  • 400 g chałwy waniliowej

Polewa:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki kremówki

Dodatkowo:

  • litrowy słoik kompotu z wiśni (drylowanych) - u mnie słoik 600 g

Wykonanie:

Biszkopt:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao wymieszać, przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać suche składniki. Delikatnie wmieszać je szpatułką do ciasta, by składniki się połączyły. Ciasto przelać do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dnie. Piec przez 30–35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty.

Wiśnie odsączyć z kompotu (kompot zachować).

Krem:

Budynie dokładnie rozrobić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować. Wlać rozrobione budynie i gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając, by nie zrobiły się grudki. Gorący budyń zdjąć z palnika. Przykryć go folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch. Odstawić do wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodawać stopniowo po 1 łyżce zimnego budyniu, a na koniec startą na tarce o grubych oczkach chałwę. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Gotowy krem podzielić na 3 równe części.

Dolny blat biszkoptu nasączyć dokładnie kompotem z wiśni.  Posmarować go 1/3 kremu. Na wierzchu ułożyć odsączone dokładnie wiśnie i przykryć je kolejną porcją kremu (1/3). Na wierzchu położyć drugi blat biszkoptu. Nasączyć go kompotem i posmarować resztą kremu. Ciasto wstawić do lodówki, żeby krem nieco stężał, a w międzyczasie  przygotować polewę.

Polewa:
Czekoladę rozpuścić na parze z masłem i kremówką. Przestudzić, a gdy lekko zgęstnieje polać nią ciasto. Smacznego :)

 

W wiśniowym sadzie 2015

poniedziałek, 20 lipca 2015, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2015/07/20 11:03:24
Wyobrażam sobie smak tego ciasta bo znam masę budyniową z chałwą. Ale mam smaka:)
-
2015/07/20 12:32:30
mniam, zapowiada się pysznie :-)
-
2015/07/20 23:55:34
Mniam! Wygląda przepysznie już na zdjęciu :)
-
Gość: Aneczka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/07/21 02:06:15
Korzystając z okazji zapraszam do mojego nowego konkursu, w którym można wygrać bon na kosmetyki. Dla każdego coś miłego. :-)

bbnews.ga/wygraj-kosmetyki
-
2015/07/21 06:44:51
Upiekłam niedawno ciasto z chałwą bo ją lubię, ale Ty zrobiłaś coś jeszcze podnosi smak ciasta... dodałaś wiśnie. To dopiero mus smakować :)
-
2015/07/24 00:14:59
Ależ ono musi rewelacyjnie smakować! Cudny pomysł z dodatkiem wiśni. :)
Pozdrowionka :)
-
2015/07/26 15:39:51
Witaj. Promujemy przepisy blogerów za darmo! Może zechcesz dodać swojego bloga do naszego katalogu?
Zaufało nam już prawie 600 blogerów! Mamy przeszło 100 tys przepisów i przeszło 5 milionów przekierowań na blogi naszych użytkowników. Nie czekaj i dołącz do nas już dziś!
Pozdrawiamy!
katalogsmakow.pl/top-lista-blogow-kulinarnych.23053.html
-
2015/07/27 18:28:42
Oj tak, wiśnie i chałwa to genialne połączenie :)