ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Risotto ze szparagami

Risotto to bardzo wdzi璚zne danie. Mo積a je przyrz康zi na wiele sposob闚, z r騜nymi dodatkami, jakie tylko przyjd nam do g這wy. Ja najbardziej lubi jego warzywne wariacje. Wiosn idealnym pomys貫m b璠zie risotto ze szparagami. Bardzo delikatne, eleganckie i smaczne.

Inspirowane przepisem znalezionym u Kabamaigi.

Zerknijcie r闚nie na inne propozycja risotta:

- risotto z dyni, curry, kurczakiem i zielonym groszkiem

- risotto ze szpinakiem

- risotto z cukini i marchewk

I co na s這dko:

- czekoladowe risotto z malinami

risotto ze szparagami

Sk豉dniki:

  • p璚zek zielonych szparag闚
  • 250 g ry簑 arborio
  • cebula
  • 1,5-2 litry bulionu
  • 3-4 造磬i mas豉
  • 2 造磬i startego parmezanu
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Szparagi umy, od豉ma zdrewnia貫 ko鎍闚ki. Pokroi na 3-4 cm kawa趾i. G堯wki od這篡 osobno. Zagotowa bulion. Wrzuci do niego pokrojone szparagi. Gdy b璠 ju prawie mi瘯kie, dorzuci g堯wki. Ugotowa do mi瘯ko軼i. Za pomoc 造磬i cedzakowej wyj望 gotowe szparagi (bulion z gotowania zachowa!). G堯wki od這篡 do dekoracji, a reszt zmiksowa na puree. Cebul drobno posieka. Zeszkli na 造盧e mas豉. Nast瘼nie doda surowy ry i sma篡 do momentu, a b璠zie szklisty. Podla dwoma chochelkami bulionu, pozosta貫go z gotowania szparag闚, i gotowa pod przykryciem. Gdy p造n zostanie wch這ni皻y, doda nast瘼n chochelk. Post瘼owa tak, a do momentu, gdy ry b璠zie mi瘯ki (bulion powinien ca造 czas by gor帷y). Pod koniec gotowania doda zmiksowane szparagi. Wymiesza. Przyprawi do smaku. Na koniec doda g堯wki szparag闚, parmezan i pozosta貫 mas這. Wymiesza, przykry i odstawi na kilka minut. Podawa ciep貫, posypane z wierzchu parmezanem. Smacznego :) 

Szparagowe<3Love

poniedzia貫k, 01 czerwca 2015, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2015/06/01 11:16:13
Szparagi.... lubi szparagi.. kradn przepis. Dzi瘯i ;)
-
2015/06/01 18:38:01
Pyszne musia這 by:)
-
2015/06/01 19:02:59
risotto pierwsza klasa :)
-
2015/06/02 08:54:27
U mnie danie obowi您kowe o tej porze roku!
-
2015/06/03 19:11:12
Uwielbiam risotto .... to danie, kt鏎e 鈍ietnie wyczy軼i lod闚k, a jednocze郾ie jest wykwintne:)
-
2015/06/03 22:32:29
--prawocywilneikarne: Mam nadziej, 瞠 posmakuje :)

--wiosenka27: Oj by這 :)

-- foodmania: Dzi瘯uj :)

--mikimama: Ja robi豉m je po raz pierwszy, ale co czuj, 瞠 te wejdzie na sta貫 do naszego repertuaru :)

--jolantaszyndlarewicz: Zgadzam si :)