ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Jajka w kokilkach ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Przepyszny pomys na 郾iadanie. Jajka, szpinak, suszone pomidory i kremowy serek. Ca這嗆 zapieczona w piekarniku pod serow ko責erk, opr鏀zona 鈍ie穎 zmielonym pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Z dodatkiem grzanki smakuje idealnie. Polecam :)

Inspirowa豉m si przepisem znalezionym tutaj.

jajka w kokilkach

Sk豉dniki (1 porcja):

  • jajko
  • du瘸 gar嗆 鈍ie瞠go szpinaku
  • 2-3 suszone pomidory
  • 造磬a ostrego startego sera 鄴速ego
  • 造磬a serka kremowego
  • ma造 z帳ek czosnku
  • s鏊, pieprz
  • 造瞠czka mas豉
  • oliwa do wysmarowania kokilki

Wykonanie:

Szpinak przebra, przep逝ka i wrzuci na patelni z roztopionym mas貫m. Dusi chwilk, a li軼ie "zwi璠n". Doprawi sol i pieprzem i posiekanym z帳kiem czosnku. Zdj望 z patelni i dobrze odcisn望 z nadmiaru soku. Suszone pomidory pokroi w kostk. Kokilk wysmarowa oliw. Na jej dnie u這篡 szpinak. Nast瘼nie suszone pomidory i serek kremowy. Wbi jajko. Posypa 鈍ie穎 zmielonym pieprzem i startym 鄴速ym serem. Kokilk wstawi do wi瘯szego szklanego naczynia. Na jego dno wla gor帷 wod - do po這wy wysoko軼i kokilki. Wstawi do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 12-15 minut. (czas zale篡 od tego, jaki rodzaj jajek lubimy: po 12 minutach jajka s w wersji „na mi瘯ko”, a po 15 „na p馧twardo”, tzn. bia趾o jest 軼i皻e, a 鄴速ko jest w po這wie p造nne.) Przed podaniem posypa posiekanym szczypiorkiem. Najlepsze gor帷e. Smacznego :)


jajka w kokilkach

Czas na szpinak!

鈔oda, 03 czerwca 2015, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2015/06/03 18:23:08
Bardzo smaczne po陰czenie i jak 豉dnie wygl康a. Pozdr闚ki :)
-
2015/06/03 19:12:27
安ietne 郾iadanko ... tylko ja bym musia豉 jeszcze d逝瞠j potrzymac, bo nijak nie mog si przekona do mi瘯kiego 鄴速ka:)
-
2015/06/03 22:30:35
--Majana: I jak fajnie smakuje :) Pozdrowionka :*

--jolantaszyndlerewicz: Ja 鄴速ko p造nne lubi, po tych 15 minutach dla mnie jest ok (dla m篹a to za d逝go). Nie cierpi natomiast lekko p造nnego bia趾a..brr....
-
2015/06/04 13:32:43
Z p造nnym bia趾iem te mam problem, ale 鄴速eczko takie rozp造waj帷e si po ca貫j potrawie dodaje jej smaczku. :) Musz wreszcie si zaopatrzy w kokilki bo tyle przepysznych da ju widzia貫m, a mnie ci庵le brak sprz皻u ogranicza. Szpinak u mnie ju powoli nadaje si do zerwania, nie mog si doczeka kiedy spr鏏uj tych jajek! Serdecznie pozdrawiam :)