ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Wiosenny sernik z musem rabarbarowym

Od jakiego czasu w sklepach mo積a spotka ju rabarbar. Uwielbiam te kwa郾e 這dygi. Zar闚no on, jak i kalarepka, szpinak czy szparagi, s dla mnie symbolem wiosny. Czekam na nie z ut瘰knieniem co roku. Tegoroczny sezon rabarbarowy rozpoczynam przepysznym sernikiem, na kt鏎y przepis znalaz豉m na blogu Jedzenie na pocieszenie. Delikatny, nie za s這dki, zwie鎍zony pysznym, lekko kwa郾ym musem. Idealny do popo逝dniowej herbaty. Warto wypr鏏owa ten przepis. Mo瞠 skusicie si na weekend? Polecam :)

sernik z musem rabarbarowym

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach 31x26 cm):

Sp鏚:

  • 200g m彗i
  • 100g mas豉
  • 50g cukru
  • jajko
  • 1-2 造磬i zimnej wody

Masa serowa:

  • 1kg trzykrotnie zmielonego twarogu (da豉m twar鏬 z wiaderka)
  • 200g cukru
  • 5 jajek
  • 3 造磬i m彗i ziemniaczanej/budyniu waniliowego

Mus rabarbarowy:

  • 700g rabarbaru
  • 100g cukru
  • 造磬a d瞠mu truskawkowego
  • 2 造磬i 瞠latyny + ok. 4 造瞠k wody
  • 500ml mocno sch這dzonej 鄉ietanki 30% lub 36% (u mnie 鄉ietana 36%)
  • ew. odrobina r騜owego barwnika

Wykonanie:

Sp鏚:

Sk豉dniki na kruchy sp鏚 szybko zagnie嗆. Gotowe ciasto uformowa w kul, owin望 je foli i w這篡 do lod闚ki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwa趾owa. Wylepi nim blaszk, wy這穎n wcze郾iej papierem do pieczenia. Sp鏚 ponak逝wa g瘰to widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut, a si zrumieni. Przestudzi.

Masa serowa:

Twar鏬 kr鏒ko zmiksowa z cukrem. Wbija po jednym jajku, dalej miksuj帷. Na koniec doda m彗. Gotow mas wyla na podpieczony sp鏚. Piec w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 15 minut, po czym zmniejszy temperatur do 120 stopni i piec kolejne 30-40 minut. Wystudzi.

Mus rabarbarowy:

Rabarbar umy i pokroi na ma貫 kawa趾i. Zasypa cukrem i gotowa ok. 15-20 minut, a ca趾iem si rozpadnie. Doda d瞠m truskawkowy. Wymiesza. 疾latyn namoczy w 4 造磬ach zimnej wody. Gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa! Lekko przestudzi, a nast瘼nie wymiesza z musem rabarbarowym (dwie 造磬i musu doda najpierw do rozpuszczonej 瞠latyny i wymiesza, a nast瘼nie ca這嗆 powoli wla do reszty rabarbaru). Dobrze sch這dzon krem闚k ubi na sztywno. Prze這篡 j do musu rabarbarowego i delikatnie wymiesza ca這嗆. Na tym etapie mo積a doda ewentualnie odrobin barwnika, je郵i kolor musu nas nie zadowala. Gotowy mus wy這篡 na upieczony i ostudzony sernik. Wyr闚na. W這篡 do lod闚ki na kilka godzin do st篹enia (najlepiej na ca陰 noc). Smacznego :)

rabarbar

sernik z musem rabarbarowym2

sernik z musem rabarbarowym3

sernik z musem rabarbarowym

sernik z musem rabarbarowym

fabryka sernika

Rabarbarowa rewolucja

pi徠ek, 08 maja 2015, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2015/05/09 16:33:40
jeszcze nigdy nie piek豉m z rabarbarem ale chyba na taki sernik si skusz;D, zapraszam lubjemto.blox.pl/
-
2015/05/09 19:41:22
Ju si w nim zakocha豉m :)
-
2015/05/10 19:40:24
Uwielbiam rabarbar! Tw鎩 serniczek wygl康a bossssko
-
2015/05/11 13:48:05
安ietny sernik i w dodatku uderzy貫 autorze tego dzie豉 w m鎩 gust, poniewa ja bardzo lubi mus rabarbarowy. Uwa瘸m, 瞠 rzadko co jest smaczniejsze je郵i chodzi, o ciastka. Chyba zrobi sobie dzi taki sernik, poniewa wygl康a po prostu rewelacyjnie.
-
2015/05/11 20:07:01
Przyznam szczerze, 瞠 a "czu", 瞠 si pojawi w sklepach rabarbar bo na kilku moich ulubionych blogach pojawi造 si przepisy z jego wykorzystaniem :) Sernika z rabarbarem nie jad貫m, ale 瞠 nie przepadam za bardzo s這dkimi wypiekami, ten powinien trafi w moje gusta idealnie :) oznaczam gwiazdk ;)
-
2015/05/12 11:31:50
Wygl康a doskonale ...i to po豉czenie kolor闚:)
-
2015/05/14 14:04:49
Boski!
-
2015/05/22 06:59:37
Uwielbiam serniki. Ale nie 陰czy豉m go z rabarbarem. Widz, 瞠 to dobry i smaczny duet. Pysznie wygl康a... :)
-
2015/05/28 19:14:33
wgryz豉bym si w t cz窷c rabarbarow :)