--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Rabarbarowy fool

Ca趾iem przyjemny pomys na wiosenny deser. ζtwy w wykonaniu, cho niestety podobnie jak Eton Mess, ma這 reprezentacyjny. Do嗆 s這dki, mimo obecno軼i rabarbaru - po zjedzeniu po這wy porcji mia豉m do嗆 i reszt zostawi豉m na p騧niej. Mocno syc帷y.

Przepis Nigelli Lawson (ja znalaz豉m go u Dorotus).

rabarbarowy fool1

Sk豉dniki (robi豉m z po這wy porcji):

  • 1 kg rabarbaru (preferowany o kolorze r騜owym)
  • 300 g cukru z wanili
  • 500 ml 鄉ietany krem闚ki 36%

Wykonanie:

Rabarbar umy, pokroi na mniejsze kawa趾i. Umie軼i w naczyniu 瘸roodpornym, wymiesza z cukrem z wanili, przykry pokrywk (lub foli aluminiow). Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 45-60 minut (do mi瘯ko軼i). Upieczony rabarbar natychmiast ods帷zy na sitku z soku. Sok przela do garnka i pogotowa, w celu zredukowania jego ilo軼i o po這w (powinni鄉y otrzyma g瘰ty, s這dki syrop z rabarbaru). Wystudzi go (poza lod闚k, bo m鏬豚y si skrystalizowa). Pozosta造 ods帷zony rabarbar zmiksowa blenderem na mus, sch這dzi. Sch這dzon krem闚k ubi na sztywno. Powoli, stopniowo, dodawa do niej mus z rabarbaru oraz syrop. Ca這嗆 lekko wymiesza, do uzyskania efektu marmurka. Prze這篡 do puchark闚. Smacznego :)


rabarbarowy fool2

rabarbarowy fool3

Rabarbarowa rewolucja

鈔oda, 20 maja 2015, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2015/05/20 22:32:14
Ciekawy, fajny i zapewne pyszny deser.
Pozdrawiam
-
2015/05/21 05:01:50
Mmmmm 郵inka cieknie!
-
2015/05/21 11:00:41
Jaki pyszny deserek z rabarbarem i cudnie wygl?da :-)
-
2015/05/21 14:01:51
Reprezentatywny mo瞠 nie jest ten deser, ale jak patrz na zdj璚ia to a mi 郵inka cieknie ;) My郵, 瞠 mo積a by si pokusi jeszcze o zmniejszenie ilo軼i cukru, 瞠by ten syrop by jednak bardziej cierpki w smaku, a doda do ca這軼i pokruszone bezy :) Ooooj, dla takiego deseru to mo積a by zgrzeszy ;)
-
2015/05/21 15:12:02
po陰czenie kwa郾ego ze s這dkim - 鈍ietne! ale je郵i za s這dki jest, to mo瞠 faktycznie zmniejszy nieco ilo嗆 cukru:)
-
2015/05/21 17:01:31
rabarbarowa rozpusta :)
-
2015/05/22 13:29:03
Wg mnie wygl康a bardzo apetycznie:). Nie jest to jednak deser dla mnie, nie jestem wielbicielk bitej 鄉ietany:)