ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Dżem pomarańczowy

Dżemy z pomarańczy pojawiały się ostatnimi czasy na wielu blogach. Kusiły mnie strasznie, ale bałam się, że mi nie wyjdą. W końcu jednak, gdy zobaczyłam cudowną konfiturę u Majanki, uległam i kilka tygodni temu kupiłam pomarańcze. Jak to zwykle bywa, całość okazała się duża łatwiejsza niż sądziłam. Dżem wyszedł bardzo aromatyczny, słodko-gorzki.  Lekka nuta goryczki pojawia się za sprawą pomarańczowych skórek. Mnie one nie przeszkadzają, ale jeśli za nimi nie przepadacie, możecie je pominąć. Gotowałam całość nieco dłużej, bo ok. godziny. Z podanej ilości składników otrzymałam trzy nieduże słoiczki. Dżem idealnie smakuje ze świeżymi croissantami lub chrupiącymi tostami. Myślę, że świetnie się też sprawdzi np. jako dodatek do naleśników czy mazurków.

Przepis w oryginale pochodzi z bloga Makagigi i 55 pierników.

dżem pomarańczowy

Składniki:

  • 1kg pomarańczy
  • 700g cukru (np. jasny trzcinowy)
  • sok z 1 cytryny

Wykonanie:


Pomarańcze dokładnie wyszorować i obrać. Skórki z jednej pomarańczy zalać pół litrem wody, zagotować i gotuję ok. 5-10minut. Następnie odcedzić je, wystudzić i pokroić w cienkie paseczki. Obrane pomarańcze przekroić, usunąć pestki i grubsze białe części. Miąższ zmiksować na mus. Dodać cukier oraz pokrojone skórki i doprowadzić do wrzenia. Gotować na średnim ogniu ok. 20-30 minut (ja gotowałam dłużej, bo ok. godziny). Dodać sok z cytryny i ponownie zagotować. Pod koniec gotowania, sprawdzić czy odpowiada nam konsystencja  dżemu. Na talerzyku należy umieścić łyżkę gorącego dżemu i włożyć całość na kilka minut do lodówki. Jeśli po tym czasie dżem zastygnie i będzie wystarczająco gęsty, można zakończyć jego gotowanie. Przełożyć do wyparzonych słoiczków. Można pasteryzować. Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego :)

dżem pomarańczowy

dżem pomarańczowy

dżem pomarańczowy

dżem pomarańczowy

wtorek, 14 kwietnia 2015, wedelka
Tagi: pomarańcze

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2015/04/14 12:47:22
Ciągle sobie obiecuję, że zrobię... a tu tylko ślinka cieknie na widok Twojego!
-
2015/04/15 14:58:31
Wygląda pyszne, a i smakować nie może pewnie inaczej ;-) Uwielbiam dżem pomarańczowy jako dodatek do kruchych ciastek czy mazurków.
-
2015/04/15 17:29:51
Też ciągle sobie obiecuję, że zrobię ... i jak na razie wyjadam wszystkie pomarańcze na surowo ....
-
2015/04/26 20:36:08
Wspaniały! Muszę go zrobić wreszcie!
-
2015/04/27 06:09:56
Zamarzyła mi się chrupiąca bułeczka z własnej roboty dżemem pomarańczowym ... :)