ciasta z owocami-->
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Biała kiełbasa pieczona z cebulką, musztardą i piwem

Nie przepadam za białą kiełbasą. Do niedawna ciężko mnie było namówić na spróbowanie chociaż jej kawałka. Rok temu zrobiłam jednak kiełbasę pieczoną z żurawiną i chrzanem i po raz pierwszy stwierdziłam,  że nie jest tak źle, jak spodziewałam się, że będzie. Postanowiłam iść za ciosem i wypróbować kolejny przepis. Tym razem padło na kiełbasę przygotowaną z dodatkiem cebuli i francuskiej musztardy. Całość podlewało się piwem i piekło w piekarniku. Wyszło naprawdę smacznie (nie wierzę, że to napisałam!). Dobra kiełbasa, pyszna, miękka cebulka. Fajnie. Do tego chrupiący chleb, który można namoczyć w wytworzonym sosie,  trochę chrzanu  dla zaostrzenia smaku. Naprawdę pozytywne zaskoczenie.

Przepis na tak przygotowaną białą kiełbasę znalazłam u Smacznej Pyzy.

Jest to moja propozycja w ramach zabawy "Wielkanocne smaki" prowadzonej przez Mirabelkę.

biala kielbasa z piwem

Składniki:

  • 10 kawałków białej, surowej kiełbasy (ja dałam kiełbasę parzoną)
  • 3 duże cebula  
  • 2 łyżeczki miodu
  • 4 łyżeczki musztardy z całymi ziarenkami gorczycy i czerwonym winem (dałam zwykłą musztardę francuską z całymi ziarenkami gorczycy)
  • 3 łyżki oleju 
  • 1/2 łyżeczki przyprawy ognistej (dałam pół łyżeczki słodkiej papryki i 1/4 łyżeczki chili)
  • ok. 125 ml piwa  

Wykonanie:

Cebule pokroić w półplasterki. Zeszklić na oleju. Dodać sól, słodką paprykę oraz chili. Przełożyć ją do naczynia żaroodpornego. Na cebuli ułożyć kiełbasę. Wlać piwo. Miód wymieszać z musztardą. Powstałą miksturą posmarować wierzch kiełbasek. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec całość przez ok. 30-40 minut, co jakiś czas polewając kiełbaski sosem powstałym podczas pieczenia. Smacznego :)


biala kielbasa z piwem

środa, 01 kwietnia 2015, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2015/04/01 10:18:08
Ja lubie dodać do tego zestawu jeszcze pieczarki.Mmmm pycha
-
2015/04/01 10:25:08
mniam! kocham taką kiełbaskę!
-
2015/04/01 17:10:23
Chętnie skusiłabym się na taką kiełbaskę :)
-
2015/04/01 22:02:26
moja rodzinka uwielbia białą kiełbaskę, ale w taki sposób jeszcze nie jadłam :) super podoba mi się :) pozdrawiam
-
Gość: Lilith, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2016/03/13 15:54:43
Czy kiełbaskę należy piec pod przykryciem?
-
2016/03/13 21:00:36
--Lilith: Ja piekłam bez przykrycia :)
-
Gość: Lilith, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2016/03/20 18:29:39
Dziękuje.
Na święta ją zrobie, nie mogę się doczekać;-)
-
Gość: Lilith, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2016/04/02 18:45:25
zrobiłam, pyszna wyszła, dziękuje i polecam;-)
-
2016/04/03 22:27:36
--Lilith: Cieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam :)