ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Ryż z jabłkami

Ryż z jabłkami pamiętam z dzieciństwa. Robiły go moja babcia i mama. Zjadałam go chętnie, choć nie była to jedna z moich ulubionych potraw. Dużo bardziej smakowały mi ruskie pierogi, racuchy z jabłkami czy ciasto drożdżowe z ogromną ilością kruszonki. W moim domu, już po ślubie, nigdy tego dania sama nie robiłam. Ostatnio jednak moja córka po powrocie z przedszkola oznajmiła mi, że na obiad jadła tam "bardzo pyszny ryż z jabłuszkami i taką białą śmietaną obok". Pomyślałam sobie, że skoro tak bardzo jej smakował, to koniecznie muszę przygotować go też i u nas. Zrobiłam, podałam małej i ....usłyszałam, że niedobre :)) Ponoć w przedszkolu smakowało inaczej, inaczej wyglądało i w ogóle było dużo lepsze.

Cóż, mama vs przedszkolna kuchnia: 0:1:)

Mąż zjadł, choć bez większych zachwytów. Ja zaś stwierdziłam, że dużo bardziej smakuje mi na zimno, niż na ciepło. Ciężko nam ostatnio dogodzić ;)

ryż z jabłkami

Składniki:

  • 300 g ryżu
  • kilka dużych jabłek
  • 100 ml śmietany 36%
  • cynamon
  • cukier do smaku
  • 3-4 łyżki masła

Wykonanie:

Jabłka ubrać. Usunąć z nich gniazda nasienne. Pokroić w plasterki. Podsmażać przez kilka minut na łyżce masła. Dodać cukier oraz cynamon do smaku. Wymieszać i zdjąć z ognia. Jabłka mają być lekko miękkie, ale nie powinny się rozpadać. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do jeszcze ciepłego dodać śmietankę i 2-3 łyżki cukru. Wymieszać. W wysmarowanej masłem tortownicy lub naczyniu żaroodpornym układać warstwami ryż oraz jabłka (pierwszą i ostatnią warstwę ma stanowić ryż). Na wierzchu ułożyć wiórki masła. Zapiekać ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (przez część tego czasu można przykryć naczynie). Podawać lekko ostudzony, oprószony cynamonem,  z dodatkiem bitej śmietany lub np. kwaśnej śmietany wymieszanej z cukrem. Smacznego :)

piątek, 13 marca 2015, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2015/03/13 12:36:05
myśmy w dzieciństwie jedli przeważ nie makaron z usmażonymi jabłkami, a ryż z koktajlem truskawkowym; pozdrawiam
-
2015/03/13 13:38:11
Och, zjadłabym chętnie! Uwielbiam. Koniecznie z dużą ilością cynamonu :)
-
2015/03/14 12:03:44
Uwielbiamy ryż z jabłkami .... robię go dość rzadko, ale jak już jest znika do ostatniego ziarenka .... a z tym mama: kucharka z przedszkola też nieraz przegrywałam:) ... a taki ryż zrobię dziś córci na kolację:)
-
2015/03/15 08:29:37
Danie mojego dzieciństwa. Moje dziaciaki też je lubią :)
-
2015/03/15 13:54:22
Uwielbiamy :))
-
2015/03/15 19:34:22
Ależ zachęcająco wygląda!
-
2015/03/16 09:53:21
Pyszności !
Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie Wielkanocnym na moim blogu i pozdrawiam serdecznie :)
-
Gość: A.T, *.dip0.t-ipconnect.de
2015/03/16 13:57:53
Ja zawsze tarkuje jabłka :-) więcej soku jest:-)
-
2015/03/20 20:39:09
Już dawno nie jadłam a ryż w Twoim wykonaniu wygląda bardzo apetycznie!
-
2015/06/15 22:32:57
na Twój przepis trafiłam dziś przypadkiem, gdy szukałam ciekawego przepisu na pieczone jabłka i od razu przypomniałam sobie o moim przepisie którego nie robiłam wieki. Dziękuję! co prawda różni się troszkę od twojego, polecam wypróbować może córci zasmakuje - na górze jest słodka beza z białek, którą moja mała uwielbia:) maminkowo