Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Orzechowo-gruszkowy pasztet z fasoli

Fasola, mas這 orzechowe, gruszki..jeszcze do niedawna te trzy rzeczy zupe軟ie mi si ze sob nie komponowa造. Znalaz豉m jednak u Liski przepis na apetyczny pasztet i postanowi豉m zaufa jej intuicji. I bardzo dobrze zrobi豉m! Pasztet wyszed 鈍ietny. Smaczny, kremowy, z mocn orzechow nut. Gruszka jest ma這 wyczuwalna. Ca這嗆 dobrze si kroi i przechowuje. Polecam :)

Jest to moja propozycja w ramach zabawy "Wielkanocne smaki" prowadzonej przez Mirabelk.

pasztet z fasoli orzech闚

Sk豉dniki (ma豉 keks闚ka o d逝go軼i ok. 20 cm):

  • 200 g fasoli
  • 1 du瘸 cebula
  • 2 du瞠 造磬i mas豉 orzechowego (najlepiej domowej roboty np. z tego przepisu, ale bez cukru, miodu i cynamonu)
  • 1 鈔edniej wielko軼i gruszka (ze sk鏎k)
  • 3 造磬i oleju ro郵innego
  • 2 jajka
  • 1 ga陰zka 鈍ie瞠go rozmarynu
  • s鏊 i pieprz do smaku

Wykonanie:

Fasol namoczy w zimnej wodzie i pozostawi na ca陰 noc. Na drugi dzie wod odla i dola wody 鈍ie瞠j. Gotowa do mi瘯ko軼i fasoli. Odcedzi. Na patelni rozgrza olej. Zeszkli na nim pokrojon w pi鏎ka cebul. Doda pokrojon w kostk gruszk oraz rozmaryn.Dusi 5-7 minut (a gruszka b璠zie mi瘯ka). Zdj望 z ognia i ostudzi. Wyj望 rozmaryn. Ugotowan fasol po陰czy z cebul i gruszk. Ca這嗆 dok豉dnie zmiksowa. Doda mas這 orzechowe oraz rozbe速ane jajka. Doprawi sol i pieprzem. Dok豉dnie wymiesza. Gotow mas prze這篡 do keks闚ki wysmarowanej olejem ro郵innym i wysypanej bu趾 tart. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45-60 minut. Pasztet jest upieczony, kiedy dobrze si zetnie, a wierzch b璠zie rumiany. Wystudzi w formie, schowa do lod闚ki i kroi dopiero nast瘼nego dnia. Smacznego!


pasztet z fasoli orzech闚

pasztet z fasoli orzech闚

pasztet z fasoli orzech闚

wtorek, 24 marca 2015, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2015/03/24 15:22:18
Bardzo ciekawe, dziekuje za wegetarianski przepis. Serdecznie pozdrawiam :)
-
2015/03/24 16:33:48
Wygl康a bardzo smacznie :)
-
2015/03/24 18:46:02
鈍ietny pomys, aby doda gruszk!
-
Go嗆: kasia, *.sieradz.vectranet.pl
2015/03/24 19:34:15
Upiek豉m ten pasztet jak tylko zobaczy豉m przepis u Liski. Jest przepyszny!
-
2015/03/24 22:51:55
Robi豉m ten pasztet, w豉郾ie z przepisu Liski. Musz przyzna, 瞠 naprawd pyszny!
-
2015/03/25 07:28:39
Ten pasztet wygl康a niesamowicie, A mo瞠 chcesz go doda do przepisu miesi帷a, kt鏎ego tematem w marcu s ro郵iny str帷zkowe.
Pozdrawiam
-
2015/03/25 15:49:25
O rany! Mnie si te trzy rzeczy w og鏊e ze sob nie komponuj! Ale z drugiej strony zazwyczaj okazuje si, 瞠 takie nieoczywiste po陰czenia w efekcie daj najlepsze wra瞠nia smakowe. Nie wiem, kto by to u mnie w domu zjada... chyba ja sama. Ale co tam, zrobi, bo zupe軟ie zaintrygowa造 mnie te wszystkie sk豉dniki!
-
2015/03/26 22:25:31
o kurcze, jakie smaki <3 strasznie jestem ciekawa tego po陰czenia, bo brzmi i wygl康a fantastycznie ;-)
-
2015/03/27 09:18:52
安ietny pasztet przygotowa豉!
-
2015/03/27 16:58:28
Wygl康a wspaniale ten pasztet! Ciekawa jestem po陰czenia takich sk豉dnik闚 :)
-
2015/03/28 07:11:00
Oj to prawda na pierwszy rzut oka te 3 rzeczy w og鏊e do siebie nie pasuj:) ... ale pasztet jak widac wychodzi z nich I klasa:)