ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Szarlotka z budyniem

Cz瘰to widywa豉m na r騜nych blogach szarlotki, w kt鏎ych poza jab趾ami znajdowa si delikatny budy. Kusi這 by j wypr鏏owa, oj kusi這. Wykorzysta豉m przepis znaleziony u Dorotus. Wysz這 ca趾iem w porz康ku. Po陰czenie jab貫k i budyniu 鈍ietne - z pewno軼i do powt鏎zenia jeszcze niejeden raz. Ciasto piek豉m w kwadratowej formie 24x24 cm. Uwa瘸m, 瞠 na t wielko嗆 blaszki, ilo嗆 ciasta kruchego jest zbyt du瘸. Sp鏚 wyszed mi do嗆 gruby, a po這w ciasta przeznaczonego na kruszonk, w這篡豉m z powrotem do zamra瘸rki. Sugeruj wi璚, piec je w wi瘯szej formie lub przygotowa ciasto powiedzmy z 3/4 porcji. U篡豉m te mniejszej ilo軼i jab貫k i doda豉m od siebie cynamon.

szarlotka z budyniem

Sk豉dniki (blaszka 24x24 cm):

Ciasto:

  • 450 g m彗i pszennej
  • 250 g mas豉
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 鄴速ka
  • 2 造磬i g瘰tej kwa郾ej 鄉ietany
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • ew.1-2 造磬i zimnej wody

Dodatkowo:

  • 1,5 kg jab貫k (da豉m 6 du篡ch jab貫k)
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 4 造磬i cukru
  • 750 ml mleka
  • kilka 造瞠k bu趾i tartej
  • 造瞠czka cynamonu
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Zimne mas這 pokroi w kostk, szybko zagnie嗆 z pozosta造mi sk豉dnikami ciasta. Podzieli na 2 cz窷ci (60% i 40%), ka盥 zawin望 w foli spo篡wcz. Jedn w這篡 do lod闚ki, drug na 2 godziny do zamra瘸rki. Przygotowan blaszk wy這篡 papierem do pieczenia. Ciasto z lod闚ki rozwa趾owa i wy這篡 nim dno formy. Ponak逝wa widelcem. Podpiec przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160. Przestudzi, a nast瘼nie opr鏀zy sp鏚 bu趾 tart (b璠zie wch豉nia豉 wilgo z jab貫k). Jab趾a obra, pokroi w 鏀emki, wy這篡 na podpieczone ciasto. Opr鏀zy cynamonem. Budynie ugotowa wg przepisu na opakowaniu, wykorzystuj帷 750 ml mleka i 4 造磬i cukru. Gor帷y budy wyla na jab趾a. Na budy zetrze ciasto z zamra瘸rki. Piec oko這 45 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystudzeniu opr鏀zy cukrem pudrem. Smacznego :)


pi徠ek, 27 lutego 2015, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2015/02/27 13:26:33
Cudowna jest .
Uwielbiam szarlotki, z budyniem pyszna. Pozdrowionka :)
-
2015/02/27 20:07:40
Poprosz o takie ciacho...
-
Go嗆: AnetaNaPodbeskidziu, *.lunarcorp.pl
2015/02/28 00:08:18
Mniam, to w豉郾ie b璠zie moja kolejna szarlotka, gdzie mi si te pl徠a przepis na takie cudo :)
-
2015/03/03 12:38:23
安ietny przepis! Wykorzystam go na weekend koniecznie :) Polecam rownie wypr鏏owa takie same sk豉dniki natomiast zamiast budyniu doda ubit pian z bia貫k z dodatkiem kisielu truskawkowego - te super efekt! Pozdrawiam!
-
Go嗆: Ola, *.centertel.pl
2015/03/27 14:58:58
Zrobi豉m i bardzo mi smakowa這. Dzi瘯uj za przepis.
Pozdrawiam.Ola.