ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Ostatkowe pączki hiszpańskie (gniazdka)

Gniazdka, inaczej zwane pączkami hiszpańskimi, to obowiązkowa pozycja, której zawsze szukam w odwiedzanych cukierniach. Z ciasta parzonego (takiego samego jak przy karpatce czy eklerkach), delikatne i miękkie, rozpływają się w ustach. Uwielbiam je. Biją wg mnie na głowę zwykłe pączki, faworki czy wszystkie inne drożdżówki. Zawsze brakowało mi odwagi, aby samej przygotować je w domu. W tym roku się przemogłam i karnawał żegnam właśnie tymi pysznymi słodkościami. Przepis na nie znalazłam u Dorotus. Wyszły idealne. Nic bym w nich nie zmieniła. No, może poza wyglądem. Nie posiadam póki co worka cukierniczego i musiałam radzić sobie używając zwykłego strunowego woreczka. Dał radę, choć łatwo nie było :) Przez to pączki straciły swój rozpoznawalny kształt. Smak jednak pozostał. Gorąco Wam je polecam :)

pączki hiszpańskie gniazdka

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Lukier:

  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki gorącej wody

Dodatkowo:

  • olej do głębokiego smażenia

Wykonanie:

Zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić. Zimne ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami.

Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem. Gotowe ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej (ja użyłam worka strunowego z odciętym rogiem). Na każdy kwadrat wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6-7 cm.

W szerokim rondlu lub frytkownicy rozgrzać olej do temperatury 180 stopni. Partiami wkładać pączki (papierem do góry, a po 1 minucie go usunąć - lekko odchodzi). Smażyć po 4-5 minut z każdej strony. Wyjąć, odsączyć na bibule. Odłożyć do ostudzenia.

Przygotować lukier: cukier puder utrzeć z 2-3 łyżkami wrzątku i sokiem z cytryny. Udekorować nim ciepłe pączki. Smacznego :)

pączki hiszpańskie gniazdka

pączki hiszpańskie gniazdka

pączki hiszpańskie gniazdka

pączki hiszpańskie gniazdka

pączki hiszpańskie gniazdka

wtorek, 17 lutego 2015, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2015/02/17 20:35:56
Cudne Ci wyszły. Jeszcze takich nie robiłam.
-
2015/02/20 12:57:03
Mój Połówek uwielbia te pączki ... jednak mnie ciasto parzone nie lubi i stąd jakoś boję się je przygotować:)