ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Mi瘯kie nadziewane pierniczki w czekoladzie - cudowne!

Przepyszne pierniczki. Mi瘯kie, puszyste, rozp造waj帷e si w ustach. Nadziewane 郵iwkowymi powid豉mi i oblane grub warstw gorzkiej czekolady. Idealne. Przepis na nie znalaz豉m na blogu S這dka magia od kuchni. Ciasto przygotowuje si dzie wcze郾iej (u mnie le瘸kowa這 ono dwie doby). Po tym czasie bez problemu si z nim pracowa這: 豉two da這 si zagnie嗆 i dobrze wykraja這 si z niego pierniczki. Ba豉m si tego, 瞠 b璠 mi si one rozkleja造, ale jak to zwykle bywa, obawy by造 bezpodstawne. Zrobi豉m z po這wy ilo軼i podanych sk豉dnik闚. Uzyska豉m kilkana軼ie du篡ch nadziewanych serc, kilkana軼ie ma造ch nadziewanych piernik闚 i trzy du瞠 talerze zwyk造ch pierniczk闚 bez nadzienia. Bardzo polecam :)

Jest to moja propozycja w ramach "Festiwalu Pierniczk闚" prowadzonego przez Majank.

pierniczki nadziewane

Sk豉dniki (robi豉m z po這wy porcji):

  • 400g miodu
  • 1 kg m彗i
  • 250 g mas豉 lub margaryny do pieczenia (u mnie mas這)
  • 200 ml g瘰tej, kwa郾ej 鄉ietany (u mnie 18%)
  • 8 鄴速ek
  • 3 bia趾a
  • 1 szklanka cukru
  • 3 造磬i kakao
  • 4 造瞠czki przyprawy do piernika
  • 3 造瞠czki sody oczyszczonej
  • powid豉 郵iwkowe
  • gorzka czekolada

Wykonanie:

Mi鏚 zagotowa z przypraw korzenn, zdj望 z ognia. Doda pokrojone w kostk mas這 i wymiesza do jego rozpuszczenia. Ca這嗆 przestudzi. Sod oczyszczon rozpu軼i w 鄉ietanie w wi瘯szym naczyniu (鄉ietana pod wp造wem sody troch zwi瘯szy swoj obj皻o嗆). M彗 wymiesza z kakao w du篡m naczyniu. Bia趾a ubi na sztywno. Pod koniec ubijania wsypywa partiami cukier. Doda 鄴速ka i ponownie ubija. Mas jajeczn przela do m彗i i delikatnie wymiesza. Mieszaj帷, wla powoli mi鏚, a na ko鎍u 鄉ietan. Ca這嗆 dok豉dnie wymiesza, tak aby ciasto by這 jednolite (jest ono na tym etapie do嗆 rzadkie i mocno klej帷e). Przykry i odstawi na 24h w ch這dne miejsce (ale nie do lod闚ki!).

Nast瘼nego dnia zagnie嗆 dok豉dnie ciasto, podsypuj帷 m彗 (je郵i ciasto lepi si tak bardzo, 瞠 nie da si go zagnie嗆 ani wa趾owa, mo積a doda nieco wi璚ej m彗i; nale篡 jednak pami皻a, 瞠 ciasto musi pozosta lepkie, inaczej nie sklei si ze sob i b璠zie otwiera w czasie pieczenia, a nadzienie wyp造nie). Zagniecione ciasto podzieli na mniejsze cz窷ci i ka盥 rozwa趾owa, podsypuj帷 m彗, na grubo嗆 oko這 3mm. Na rozwa趾owanym cie軼ie zaznaczy no瞠m linie przez 鈔odek (nie przecinaj帷 ciasta). Na jednej po這wie nak豉da w odst瘼ach niewielkie porcje powide (1/3-1/2 造瞠czki). Nast瘼nie przykry powid豉 drug porcj ciasta, sk豉daj帷 je na p馧 (tak, jak zamyka si ksi捫k wg wcze郾iej wyznaczonej linii). Lekko docisn望 ciasto palcami wok馧 powide. Wykrawa pierniczki dowolnych kszta速闚 kieruj帷 si wybrzuszeniami, jakie powsta造 w miejscach na這瞠nia powide. Pierniczki uk豉da na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec ok. 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (zabrudzony powid豉mi papier nale篡 wymieni przed pieczeniem kolejnej partii). Zimne pierniczki macza w roztopionej w k徙ieli wodnej czekoladzie. Zostawi do zastygni璚ia polewy. Smacznego :)

pierniczki nadziewane

pierniczki nadziewane

pierniczki nadziewane

pierniczki nadziewane

wtorek, 16 grudnia 2014, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2014/12/16 11:50:09
Te planuj zrobi pierniczki i tak si zabieram i zabieram i zabra nie mog : ) Twoje wygl康aj super konkretnie!
-
2014/12/16 15:01:29
Bardzo ;lubi takie mi璚iutkie z nadzieniem. Na razie upiek豉m kruche. Je郵i mi czas pozwoli to zrobi r闚nie takie, jak Twoje :)
-
2014/12/16 18:55:18
Ale kusisz...:)!!!
-
2014/12/16 19:17:22
znam je i uwielbiam! pi瘯ne Ci wysz造!!!
-
2014/12/16 22:16:32
ale pysznie wygl康aj!
-
2014/12/17 15:03:43
Jakie one s 郵iczne Wedelko. Poprosz o kilka, mniam,mniam :)
-
2014/12/19 13:32:12
Robi豉m raz takie i masz racj, s wspania貫!
-
2014/12/19 20:00:50
Nadziewanych jeszcze nie robi豉m, spr鏏uj jutro nadzia kilka z ciasta wg swojego ulubionego przepisu. Pi瘯nie wygl康aj tak oblane czekolad, musza by rewelacyjne:)
-
2015/12/23 22:41:19
Wysz造... BAJECZNE!!!! Cz窷 zrobi豉m z powid豉mi a cz窷 z r騜, po prostu prawdziwa bajka na 安i皻a... :)
-
2015/12/27 21:20:19
--Domi: Ciesz si bardzo :)
-
Go嗆: , *.dynamic.gprs.plus.pl
2016/12/06 17:21:17
Przepyszne po upieczeniu, a czy nie twardniej/?
-
2016/12/06 21:17:45
--Go嗆: Powid豉 i czekolada sprawiaj, 瞠 nie twardniej :)