Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Makowiec japo雟ki

Przepyszny makowiec: bez dodatku m彗i, z 簑rawin, czekolad i sk鏎k pomara鎍zow. Mocno wilgotny dzi瘯i startym na tarce jab趾om. Przepis na podstawie kilku receptur znalezionych w internecie (g堯wnie u Dorotus). Ja u篡豉m gotowej masy makowej, ale jak najbardziej mo積a wykorzysta w豉snor璚znie przygotowan mas. My郵, 瞠 wtedy makowiec tylko na tym zyska. Polecam gor帷o na 鈍i皻a :)

makowiec japo雟ki

Sk豉dniki (blaszka ok. 30x20 cm):

  • 600 g masy makowej, dobrze odci郾i皻ej (mo瞠 by zar闚no masa domowa, jak i kupna)
  • 5 jajek
  • 3 jab趾a
  • 180 g mas豉
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 造瞠k zmielonych migda堯w
  • 5 造瞠k kaszy manny
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
  • gar嗆 sk鏎ki pomara鎍zowej
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • gar嗆 posiekanej suszonej 簑rawiny

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 60 ml krem闚ki
  • 造瞠czka mas豉

Wykonanie:

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem pudrem na g豉dk mas. Dodawa po jednym 鄴速ku, ca造 czas miksuj帷. Mas ma郵an wymiesza z dobrze odci郾i皻 mas makow. Doda starte na tarce o grubych oczkach obrane jab趾a,zmielone migda造, kasz i proszek do pieczenia. Dosypa sk鏎k pomara鎍zow, posiekan 簑rawin i start czekolad. Wymiesza. Pian z bia貫k ubi na sztywno i wmiesza j delikatnie do ciasta. Gotowe ciasto przela do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez oko這 50-60 minut.

Polewa:
Krem闚k i mas這 doprowadzi do wrzenia. Zestawi z ognia i wsypa, po豉man na kostki, czekolad. Odstawi na kilka minut. Gdy czekolada si rozpu軼i, miesza chwil trzepaczk.

Gotowe ostudzone ciasto obla polew czekoladow. Dowolnie udekorowa. Smacznego :)

鈔oda, 17 grudnia 2014, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2014/12/17 13:37:35
bez makowca nie ma 鈍i徠! :)
-
2014/12/19 20:01:55
Znam go ju od dawna i uwielbiam, musz w ko鎍u na bloga te wstawi.
-
2014/12/21 10:50:56
Kupna masa to bogactwo chemii!