--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
3 bit

Czy jest tu kto, kto nie zna tego ciasta? Pewnie nie. To ju klasyka. Nie wiem dlaczego dopiero teraz pojawia si na blogu. To s這dkie i smaczne ciasto bez pieczenia 豉dnie si prezentuje i z pewno軼i mo瞠 by ozdob np. 鈍i徠ecznego sto逝. Przepis na nie zaczerpn窸am od Dorotus, ale zmodyfikowa豉m go troch, dodaj帷 warstw krakers闚. Podpatrzy豉m kiedy ten spos鏏 u kuzynki i 瘸dna inna wersja ju mi smakuje. S這ne krakersy 鈍ietnie podbijaj s這dki smak karmelu. Zdecydowanie polecam wypr鏏owa tak wersj :)

3-bit

Sk豉dniki (forma 25x35 cm)

  • herbatniki (5-6 paczek po 100g)
  • du瘸 paczka krakers闚
  • du瘸 puszka (500g) masy kajmakowej
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 125 g mas豉
  • 4 造磬i m彗i pszennej
  • 5 造瞠k m彗i ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 500 ml 鄉ietany krem闚ki 36 %
  • 1 造磬a cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Przygotowan form wy這篡 papierem do pieczenia. Na dno formy wy這篡 pojedyncz warstw herbatnik闚. Kajmak podgrza w garnuszku na ma造m ogniu, ca造 czas mieszaj帷. Wy這篡 na herbatniki, wyr闚na, przykry warstw krakers闚.

Przygotowa budy:

2 szklanki mleka zagotowa z cukrem i mas貫m. Pozosta陰 szklank zmiksowa z jajkami i m彗, po czym wla do gor帷ego mleka. Gotowa 1-2 minuty, energicznie mieszaj帷, by pozby si ewentualnych grudek. Gor帷y budy wyla na krakersy, wyr闚na i przykry warstw herbatnik闚. Ca陰 form owin望 szczelnie foli spo篡wcz, sch這dzi i w這篡 do lod闚ki na ca陰 noc (herbatniki i krakersy musz zmi瘯n望). Na drugi dzie form wyj望 z lod闚ki, odwin望 z folii. Zimn 鄉ietan krem闚k ubi na sztywno, pod koniec ubijania dodaj帷 造磬 cukru pudru. Wy這篡 na wierzch ciasta. Udekorowa start czekolad. Ciasto przechowywa w lod闚ce. Smacznego :)

3-bit

3-bit

pi徠ek, 05 grudnia 2014, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Go嗆: AZgotuj, *.dynamic.chello.pl
2014/12/05 14:48:47
鈍ietne, domowe, extra
-
2014/12/05 17:05:01
Widzia豉m wiele wersji, ale Twoja jest mega, mega apetyczna. :)
-
2014/12/06 18:55:09
Kocham to ciasto!!!
-
2014/12/06 19:25:20
Fajnie, 瞠 ka盥y ma swoj wersj. Ja jak najbardziej jestem za krakersami, natomiast mas budyniow wol z mas豉 ucieranego :)
-
2014/12/07 16:10:58
Ojojojoj <3 Kocham to ciasto :)
-
2014/12/09 13:30:51
ju tyle razy przymierza豉m si do tego ciasta, a teraz patrz na Twoje i jestem gotowa lecie do sklepu po herbatniki:)
-
2014/12/09 13:56:42
Zauwa篡喚m, 瞠 ostatnio bardzo wiele os鏏 wykorzystuje do robienia r騜nych ciast batony. To chyba nowo嗆 je郵i chodzi o desery i inne s這dko軼i. Ja mam zamiar wypr鏏owa patent z batonami u siebie w kuchni. Ten przepis sobie wezm, na pr鏏 zobaczymy jak to b璠zie. Jestem ciekawy, czy takie przysmaki robi si prosto czy nie, a tak瞠 ile to naprawd zajmuje czasu.