Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Kostka Rocher

Dzi zapraszam na ciasto, kt鏎e zachwyci這 mnie od kiedy je tylko ujrza豉m u Dorotus. Czeka豉m tylko na dobr okazj, aby je wypr鏏owa. Upiek豉m je w zesz造m tygodniu i .......zawiod豉m si. Mo瞠 nie smakiem, bo by這 ona naprawd ca趾iem smaczne. Mocno s這dkie, kremowe z wyczuwalnymi chrupi帷ymi orzeszkami. Denerwowa豉 mnie jedynie jego niestabilno嗆. By mo瞠 zrobi豉m co nie tak, ale ciasto przy krojeniu rozje盥瘸這 si na r騜ne strony. Po wyj璚iu z lod闚ki, by這 w miar dobrze. Ale gdy posta這 w temperaturze pokojowej d逝瞠j ni 30 minut, dos這wnie si rozp造wa這. Nie wygl康a這 to wcale elegancko i nie zach璚a這 do jedzenia. Ca貫 ciasto jest troch pracoch這nne, a sk豉dniki u篡te do jego wykonania sprawiaj, 瞠 staje si te do嗆 drogie. Pewnie wi璚ej ju go nie przygotuj, ale ciesz si, 瞠 spr鏏owa豉m i wiem ju, jak ono smakuje.



Sk豉dniki (35 x 25 cm):

Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 180 g drobnego cukru do wypiek闚
  • 120 g m彗i pszennej tortowej
  • 40 g kakao
  • 200 g zmielonych orzech闚 laskowych
  • p馧 造瞠czki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Poncz:

  • 1/2 szklanki likieru orzechowego, czekoladowego lub ciemnego rumu
  • 1/4 szklanki wody

Krem Rocher:

  • 400 g serka mascarpone
  • 400 g nutelli
  • 100 g mlecznej czekolady
  • p馧 szklanki drobno posiekanych, podpieczonych orzech闚 laskowych

Krem 鄉ietankowy:

  • 500 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 100 g serka mascarpone
  • 2 造磬i cukru pudru

Polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 ml 鄉ietany krem闚ki 36% (da豉m 70 ml)
  • 1,5 造瞠czki golden syrupu

Dodatkowo:

  • pralinki ferrero rocher do dekoracji (pomin窸am, zamiast nich da豉m posiekane orzechy laskowe)

Wykonanie:

Biszkopt:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Bia趾a ubi ze szczypt soli na sztywn pian. Stopniowo, 造磬a po 造盧e, dodawa cukier, ca造 czas ubijaj帷. Doda 鄴速ka i zmiksowa do dok豉dnego po陰czenia. Do ubitej masy doda wymieszane suche sk豉dniki: zmielone orzechy, przesian m彗, kakao i proszek do pieczenia. Wymiesza delikatnie szpatu趾 do po陰czenia. Blaszk wy這篡 papierem do pieczenia (tylko sp鏚 - bok闚 niczym nie smarowa ani nie wyk豉da papierem do pieczenia). Prze這篡 do niej ciasto, wyr闚na. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez oko這 40 minut lub d逝瞠j, do tzw. suchego patyczka. Przestudzi w stygn帷ym piekarniku. Po wystudzeniu ciasto wyj望 z formy, przekroi ostrym no瞠m z pi趾 na 2 blaty kakaowo - orzechowe.

Krem Rocher:

Sch這dzony serek mascarpone zmiksowa z nutell do otrzymania g豉dkiej masy. Doda roztopion w k徙ieli wodnej i przestudzon czekolad i jeszcze przez chwil miksowa - otrzymany krem powinien by g豉dki i jednolity. Wymiesza z posiekanymi orzechami. Przykry foli spo篡wcz, sch這dzi w lod闚ce do lekkiego zg瘰tnienia.

Krem 鄉ietankowy:

W misie miksera umie軼i sch這dzone krem闚k i mascarpone. Ubi do otrzymania sztywnego kremu, pod koniec ubijania dodaj帷 cukier puder. Nie ubija zbyt d逝go by krem si nie zwarzy.

Polewa:

W ma造m garnuszku podgrza 鄉ietan krem闚k i golden syrup, do wrzenia, zdj望 z palnika. Doda po豉man czekolad, odstawi na 2 minuty. Po tym czasie wymiesza, do otrzymania g豉dkiego sosu. Sch這dzi w lod闚ce do lekkiego zg瘰tnienia.

Z這瞠nie ca這軼i:

W formie, w kt鏎ej pieczony by biszkopt, u這篡 pierwszy blat. Nas帷zy go po這w ponczu. Posmarowa po這w kremu Rocher. Na wierzch wy這篡 ca造 krem 鄉ietankowy. Wyr闚na. Przykry drugim blatem biszkoptowym. Nas帷zy go reszt ponczu. Na g鏎ze r闚no rozsmarowa reszt kremu Rocher. Sch這dzi. Na sch這dzony przek豉daniec wyla g瘰tniej帷 polew czekoladow. Ponownie sch這dzi w lod闚ce. Udekorowa pralinkami lub orzechami. Smacznego :-).

pi徠ek, 07 listopada 2014, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2014/11/07 11:13:46
Troch pracy jest, ale jaki efekt 鈍ietny ;)
-
2014/11/07 13:20:44
jad豉m kiedy lody rocher... co czuj, ze Twoje ciasto jest ob喚dnie dobre, jak te lody:)
-
2014/11/07 20:11:14
Robi豉m to ciacho. Jest boskie! :)
-
2014/11/07 22:46:24
Mniam, ono bardzo kusi! Cudne .
-
2014/11/10 11:52:49
O mamusiu wygl康a super :D
-
2014/11/10 19:42:02
Ch皻nie bym spr鏏owa豉 :)
-
2014/11/11 19:40:30
Ale smakowicie si prezentuje :)
-
2014/11/11 20:23:48
Pychota :) Zjad豉bym z wielk ch璚i :)
-
2014/11/12 20:24:52
Jeeejuuu... Jak to przepysznie wygl康a!