ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Tarta z dynią, ricottą i figami

Pyszna tarta, która powstała z...resztek w lodówce ;) Znalazłam tam trochę ricotty, trochę quarku, resztę puree z dyni...wśród owoców leżały świeże figi. Pokombinowałam i muszę przyznać, że efekt był naprawdę świetny. Chrupiące, kruche ciasto, z lekkim korzennym posmakiem, delikatny kremowy środek i słodkie figi. Świetne połączenie :) Zdjęcia może tego nie oddają, ale tarta jest naprawdę godna polecenia :)

Jest to moja kolejna propozycja w ramach "Festiwalu Dyni" prowadzonego przez Beę.



Składniki:

Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • łyżeczka przyprawy do piernika

Nadzienie:

  • 150g sera ricotta
  • 100g quarku lub innego twarogu sernikowego
  • pół szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pół łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 2-3 świeże figi

Wykonanie:

Ciasto:

Składniki na kruchy spód szybko zagnieść.  Gotowe ciasto uformować w kulę, owinąć je folią i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty, spód nakłuć widelcem. Następnie na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i obciążyć je np. fasolą. Piec z obciążeniem 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, po czym zdjąć papier do pieczenia i piec kolejne 15-20 minut, już bez obciążenia. Wystudzić. 

Nadzienie:

Ricottę zmiksować krótko z quarkiem, cukrem pudrem i jajkiem. Następnie dodać mąkę i cynamon oraz dyniowe puree. Dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na podpieczony spód. Wyrównać. Na wierzch ułożyć pokrojone w plastry świeże figi. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut. Smacznego :)








piątek, 24 października 2014, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2014/10/24 19:51:14
wygląda oszałamiająco pysznie!
-
Gość: , *.perr.cable.virginm.net
2014/10/25 17:38:52
Ładnie wyglada, a tak swoja drogą fajne masz resztki w lodówce...;o u mnie nawet takowych nie ma gdy lodówka jest pełna lol
-
2014/10/25 22:01:59
Jestem pewna, że smakowała wyśmienicie :) Bo wygląda cudownie :)
-
2014/10/26 11:03:44
O, musi być pyszna! Pozdrawiam :)
-
2014/10/26 20:22:45
Cudna! Ja podobną robiłam z gruszkami...
-
2014/10/27 10:11:32
--Foodmania: Dziękuję :)

--gość: A tak się jakoś złożyło, że akurat to miałam w lodówce :)

--gin86: Tak, była przepyszna :)

--majanaboxing: Jest pyszna :) Też pozdrawiam :)

--ugotujmy.to: Ooo..z gruszkami też musi być dobra :)
-
2014/10/27 13:07:55
Wygląda bardziej apetycznie niż się pierwotnie spodziewałam. Na imprezy integracyjne chyba nawet całkiem fajnie się ta tarta nadaje :) - Jak dla mnie bomba! Jeszcze jakieś pancecakes i american burger i normalnie restauracje można otwierać ;) Impreza bez dobrego jedzenia to nie zabawa ;)
-
2014/11/03 12:38:44
Rewelacyjnie wygląda ta tarta. Szkoda, że u nas ja figi widziałam tylko raz w życiu ;)