ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Risotto z dynią, curry, kurczakiem i zielonym groszkiem

Pyszne risotto, na które przepis znalazłam u Małgosi. Od siebie dodałam trochę kurczaka, by było bardziej sycące, ale myślę, że bez niego też byłoby pysznie. Dorzuciłam też parmezan i masło, bo bez nich nie wyobrażam sobie dobrego risotta. To naprawdę świetna propozycja na październikowy obiad :) Polecam :)

Jest to moja kolejna propozycja w ramach "Festiwalu Dyni" prowadzonego przez Beę.

A może macie ochotę na risotto z innymi składnikami? Na moim blogu znajdziecie jeszcze takie przepisy na to pyszne włoskie danie:

- risotto ze szpinakiem i zielonym groszkiem
- risotto z cukinią i marchewką




Składniki:
  • 300 g dyni pokrojonej w grubą kostkę
  • pół łyżeczki garam masala
  • 1/4 łyżeczki zmiażdżonych ziarenek kardamonu
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • szklanka ryżu arborio 
  • mały filet z kurczaka
  • ok. 100 ml białego wytrawnego wina
  • gorący bulion warzywny (ok. 400-500 ml)
  • duża garść zielonego groszku (może być mrożony)
  • 2 łyżki parmezanu (to mój dodatek)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

W miseczce wymieszać łyżkę oliwy, curry, kardamon i garam masalę. Do przygotowanej mieszanki wrzucić pokrojoną w kostkę dynie. Dokładnie ją w niej obtoczyć, po czym umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut, aż dynia zmięknie.

W garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki masła. Zeszklić na nim posiekaną drobno cebulę. Dodać surowy ryż i smażyć do momentu, aż będzie szklisty. Wlać do garnka białe wino. Gdy płyn zostanie wchłonięty przez ryż, dolewać stopniowo po jednej chochelce gorącego wywaru, za każdym razem czekając, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Na osobnej patelni podsmażyć kurczaka, pokrojonego w kostkę i oprószonego solą, pieprzem i curry. Dodać go do ryżu, wraz z groszkiem i ostatnią chochelką wywaru, gdy ryż będzie już niemal miękki. Na chwilę przed zdjęciem z ognia – dodać upieczoną dynię. Dodać przyprawy, parmezan i łyżkę masła. Wymieszać, przykryć i odstawić na kilka minut. Podawać ciepłe. Smacznego :)






poniedziałek, 20 października 2014, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2014/10/20 13:51:19
Dzieki za linki, dla mnie bez miesa, to z cukinia i marchewka :)
-
2014/10/20 19:13:36
Ile kucharzy, tyle pomysłów na risotto :) A jak jesień, to i dynia być musi! :) Pyszne danie! :)
-
2014/10/20 20:05:36
Uwielbiam dynie :) risotto wspaniałe :)
-
2014/10/21 23:28:27
Kiedy czytam tytuł bloga i patrzę na te pyszności, widzę tylko pierwszy człon nazwy :) Żałuje ogromnie, że żona nie znosi gotować (w domu ja jestem kucharzem), ale takie zdolności to skarb (jakże często niedoceniany ;p )
-
2014/10/22 01:03:13
Uwielbiam dyniowe risotto, Twoje wygląda fantastycznie! :)
-
2014/10/30 09:03:01
Ale u Ciebie ostatnio dyniowo.
Najbardziej podoba mi się to risotto.
Ostatni mam parcie na takie syte dania ;)