--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Pieczone gruszki z ricottą i migdałami - idealny jesienny deser

Pyszny deser, na który przepis znalazłam na stronie Zajadam.pl. Miękkie, słodkie i soczyste gruszki, delikatna ricotta i chrupiące płatki migdałów. Do tego wszystkiego miód i zniewalająco pachnący cynamon. Czy do szczęścia trzeba czegoś więcej? :)



Składniki:
  • 2 gruszki
  • 4 duże łyżki sera ricotta
  • 4 łyżeczki miodu
  • cynamon
  • płatki migdałowe
  • sok z cytryny

Wykonanie: 

Gruszki umyć, przekroić wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki usunąć z nich gniazda nasienne. Miąższ skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Owoce ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Każdy otwór w gruszce napełnić ricottą. Całość polać miodem i posypać cynamonem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 minut. Po tym czasie owoce posypać płatkami migdałowymi i zapiekać kolejne 5-10 minut. Smacznego :)



wtorek, 14 października 2014, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2014/10/14 20:58:20
Jesienny deser, albo podwieczorek...mniam!
-
2014/10/14 21:20:12
Lekki i smakowity :)
-
2014/10/14 22:32:46
Wygląda obłędnie!! Chętnie bym zjadła! :)
-
2014/10/16 11:06:19
Wygląda faktycznie nieziemsko. No i co by nie mówić, jest w tym deserze zdrowie :) Uwielbiam gruszki. W połączeniu z serkiem ricottą muszą smakować wybornie. Ten deser to jest moja opcja na najbliższy weekend! :)
-
2014/10/16 20:16:20
Uwielbiam ten deser :D