ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Kilimand瘸ro

To ciasto mia這 ogromnego pecha. Zrobi豉m je na urodziny mojej c鏎ki, razem z tortem, pavlov z owocami oraz sernikiem tiramisu. I niestety, przy tych smakowito軼iach, zgin窸o ono w t逝mie. By這 najmniej zach璚aj帷 propozycj i ma這 kto skusi si na jego spr鏏owanie. Rozda豉m wi瘯szo嗆 go軼iom do domu i w sumie nawet nie wiem, czy im smakowa這. Ja mog stwierdzi, 瞠 by這 ca趾iem dobre. Obawia豉m si, 瞠 krem b璠zie zbyt ma郵any, ale nie by. Warstwa jab貫k d逝go mi t篹a豉 - my郵a豉m, 瞠 ju nic z tego nie wyjdzie. Na szcz窷cie jednak si uda這 :) Musz zrobi je po raz kolejny i na spokojnie oceni jego walory ;)
Przepis znalaz豉m u Kabamaigi, a oryginalnie pochodzi on z jednej z ksi捫ek siostry Anastazji.



Sk豉dniki: (forma 36x26 cm):

Ciasto
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 造磬i m彗i pszennej
  • 3 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 2 造磬i kakao
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • 2 造磬i oleju
  • 1 造磬a wody

Masa jab趾owa:

  • 1 kg jab貫k
  • 2 jasne galaretki(np. cytrynowe)
  • 1 造磬a mas豉

Masa budyniowa:

  • 0,5 l mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 鄴速ka
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 2 造磬i m彗i pszennej
  • 250 g mas豉 (da豉m 200g)

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • p馧 造磬i mas豉
  • 2 造磬i wody

Wykonanie:

Ciasto:

Bia趾a ubi na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawa cukier. 草速ka wymiesza z olejem i powoli dodawa do bia貫k, nie przerywaj帷 ubijania. Nast瘼nie wsypa przesiane obie m彗i, kakao i proszek do pieczenia. Ca這嗆 delikatnie wymiesza, dodaj帷 造磬 wody. Przela do przygotowanej formy, wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni przez oko這 25 minut. Gotowy biszkopt ostudzi, a nast瘼nie przekroi na p馧.

Masa jab趾owa:

Jab趾a obra ze sk鏎ki i zetrze je na tarce o grubych oczkach. Dusi razem z mas貫m na ma造m ogniu przez kilka minut. Do ciep造ch jab貫k doda galaretki (proszek) i bardzo dok豉dnie wymiesza. Poddusi jeszcze przez chwil, a galaretki dobrze si rozpuszcz. Odstawi, a masa delikatnie st篹eje.

Masa budyniowa:

Obie m彗i i 鄴速ka wymiesza ze sob w szklance mleka. Reszt mleka zagotowa z cukrem. Gdy zawrze, doda do niego wymieszane sk豉dniki. Gotowa, a budy odpowiednio zg瘰tnieje, ca造 czas mieszaj帷. Gotowy budy ostudzi, przykrywaj帷 foli spo篡wcz. Mi瘯kie mas這 utrze na puch, stopniowo dodawa ostudzony budy, ca造 czas ucieraj帷.

Z這瞠nie ciasta:

Na dolny blat biszkoptu wy這篡 mas jab趾ow. Na jej wierzchu delikatnie rozprowadzi mas budyniow. Ca這嗆 przykry drugim biszkoptowym blatem. Pola po wierzchu polew przygotowan z podanych sk豉dnik闚, rozpuszczonych w k徙ieli wodnej. Udekorowa wi鏎kami kokosowymi lub p豉tkami migda這wymi. Smacznego :)


pi徠ek, 10 pa寮ziernika 2014, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2014/10/10 10:53:25
Zjawiskowe :)
-
2014/10/10 11:14:38
Cudowne warstwy! A 郵inka cieknie :)
-
2014/10/10 15:41:48
Wedelko sama bym wybra豉 sernik czy pavlov :)
-
2014/10/11 01:12:00
Jab趾o z budyniem - ok, ale jab趾o z ciemnym ciastem to dla mnie nowo嗆. Uwielbiam jablka w cie軼ie w ka盥ej postaci, musze nam闚i 穎nk, 瞠by wypr鏏owa豉 ten przepis. Nie powinienem o tej porze ogl康a blog闚 z przepisami bo jak widze takie pyszno軼i to a g這dny si robi, a do lod闚ki tak daleko...
-
2014/10/11 22:47:33
Ma這 co mo瞠 konkurowa z Pavlov i tiramisu, szczeg鏊nie, je郵i to ostatnie jest sernikiem ;)
Niemniej ciacho wygl康a naprawd smakowicie :)
-
2014/10/13 19:51:42
Mmm, wygl康a pysznie ! Ma 豉dne warstwy. :)
Pozdrowienia
-
Go嗆: , 156.67.107.*
2017/08/04 17:28:27