ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Suflet czekoladowy

Szuka豉m jakiego fajnego deseru na nasz, 8 ju, rocznic 郵ubu. Przypomnia這 mi si, 瞠 kole瘸nka poleca豉 jaki czas temu ten czekoladowy suflet. Postanowi豉m si z nim zmierzy. Efekt? W pierwszej wersji, po 15 minutach pieczenia, wyr鏀 pi瘯nie, ale p瘯 na wierzchu. By do tego te ciut za bardzo przepieczony. W drugiej wersji skr鏂i豉m czas pieczenia o 2 minuty. Suflet wyszed mo瞠 nie tak spektakularnie wysoki jak poprzednio, ale r闚ny i bez p瘯ni璚ia. Do foremki nala豉m troch mniej masy ni poprzednio i ca這嗆 czeka豉 oko這 30 minut, zanim uda這 mi si j w這篡 do piekarnika, co na pewno te mia這 jaki wp造w, bo suflety to kapry郾e desery. W 鈔odku by za to idealny: delikatna, rozp造waj帷a si w ustach pianka. Smakowo obie wersje pyszne. Mo瞠 za trzecim razem uda si jeszcze lepiej? :)
Suflety maj to do siebie, 瞠 po kilku minutach naturalnie opadaj. Na poni窺zym zdj璚iu mo瞠cie zaobserwowa ten efekt: r騜nica mi璠zy fotkami to jakie 3-4 minuty.



Sk豉dniki (3-4 suflety):
  • 140 g gorzkiej czekolady
  • 90 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 2,5 造磬i cukru
  • 3 jajka, w temperaturze pokojowej
  • 1 造磬a rumu lub ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Wykonanie:

Ramekiny (pojemno嗆 ok. 180 ml ka盥y) wysmarowa w 鈔odku dok豉dnie mas貫m (po same g鏎ne brzegi). Wysypa je drobnym lub granulowanym cukrem. Nadmiar cukru strzepa. Od這篡.

W garnku zagotowa krem闚k z cukrem i rumem. Zdj望 z ognia, doda od razu po豉man na kawa趾i czekolad. Odstawi na 2 minuty. Po tym czasie wymiesza 造磬, do otrzymania g豉dkiego sosu czekoladowego (czekolada powinna si ca趾owicie roztopi). Wystudzi do letniej temperatury. Doda 鄴速ka i wymiesza do po陰czenia r霩g kuchenn. Bia趾a ubi ze szczypt soli do otrzymania prawie sztywnej konsystencji (powinny uformowa mi瘯kie wierzcho趾i -'soft peaks' czyli po podniesieniu ubijaczek miksera do g鏎y powinny tworzy opadaj帷e mi瘯kie wierzcho趾i. 1/3 ubitych bia貫k wmiesza do sosu czekoladowego, by go rozrzedzi. Nast瘼nie doda do niego reszt bia貫k i delikatnie wymiesza szpatu趾, by po陰czy造 si z mas (nie miesza zbyt d逝go, by nie zniszczy p璚herzyk闚 powietrza, dzi瘯i kt鏎ym suflet ro郾ie). Przygotowan mas sufletow przela do ramekin闚, nape軟iaj帷 je ca趾owicie (2-3 mm od g鏎nej kraw璠zi ramekina). W這篡 do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, po 30 sekundach obni篡 temperatur do 180 stopni. Piec oko這 13-16 minut (temperatura zale篡 do piekarnika). Gor帷e suflety wyj望 z piekarnika, opr鏀zy pudrem i natychmiast podawa (po kilku minutach suflety naturalnie opadaj). Smacznego :)






I m鎩 suflet po 15 minutach: du穎 lepiej wyro郾i皻y, ale p瘯ni皻y i lekko przesuszony:


鈔oda, 17 wrze郾ia 2014, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2014/09/17 11:28:59
Pieknie wyro郾i皻y suflet.
-
2014/09/17 22:24:14
Dla mnie - jest pi瘯ny ! Uwielbiam czekoladowe desery :)
-
2014/09/18 22:34:30
Pi瘯ne fotografie. Zrobi豉 mi smaka :-)
-
2014/09/21 12:15:38
Pi瘯ny wyszed ci suflet :)
-
2014/09/22 18:50:24
Ci庵le jako nie mog si zebra, 瞠by go przygotowa... boj si, 瞠 m鎩 nie b璠zie tak wspaniale wygl康a....
-
Go嗆: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/09/24 11:54:37
czekoladowe desery- bomba, dla mnie 鈍ietniei ;) je瞠li chodzi o suflet boj si 瞠 mi nie wyjdzie :( reksiu.blog.onet.pl
-
2014/09/27 16:09:36
ζ jaki pi瘯ny Ci wyr鏀 !!! :D Dawno nie robi豉m suflet闚 wi璚 chyba najwy窺zy czas 瞠by go upiec :)
-
2014/09/28 15:15:11
wygl康a wr璚z idealnie!