ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Rolada biszkoptowa z kremem malinowym i owocami

Moja pierwsza s這dka rolada (bo z wytrawn mia豉m ju do czynienia: rolada szpinakowa). Jeszcze nie do ko鎍a taka jak bym chcia豉. Jeszcze nie zwini皻a, tak jak powinna. Lekko ko郵awa. Ale moja :) Zrobiona w豉snor璚znie. I jestem z niej dumna :))

Ch耩 zrobienia samodzielnie tego ciasta nasz豉 mnie ostatnio u mojej te軼iowej, gdzie mia豉m okazj je嗆 naprawd dobr rolad z owocami. Wypyta豉m si o szczeg馧y, us造sza豉m zapewnienia, 瞠 nie jest to trudne i postanowi豉m spr鏏owa swoich si. Posi趾owa豉m si przepisem znalezionym u Kabamaigi. Krem zrobi豉m z mojego sprawdzonego przepisu (tutaj). Wysz這 ca趾iem smacznie.Ciasto lekko mi p瘯這 podczas ko鎍owego zwijania, ale wydaje mi si, 瞠 powodem by這 zbyt d逝gie pieczenie, przez co biszkopt nie by ju tak elastyczny. Przetrzyma豉m go w piekarniku kilka minut d逝瞠j, przez co by troch przesuszony - nie powtarzajcie tego b喚du :) Mam nadziej, 瞠 kolejne pr鏏y b璠 jeszcze lepsze :)



Sk豉dniki:

Biszkopt (standardowa blaszka z piekarnika - moja mia豉 wymiary 30x40 cm):
  • 4 jajka
  • 6 造瞠k cukru
  • 6 造瞠k m彗i pszennej
  • 2 p豉skie 造磬i m彗i ziemniaczanej

Krem:

  • 200 g malin
  • 2 造磬i cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • 250 g 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 3 造瞠czki 瞠latyny
  • Dodatkowo: 1-2 gar軼i 鈍ie篡ch owoc闚 (u mnie maliny i bor闚ki)

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania dodawa partiami cukier, 造磬a po 造盧e, ubijaj帷 po ka盥ym dodaniu. Dodawa po kolei 鄴速ka, nadal ubijaj帷. Do masy jajecznej wsypa przesiane obie m彗i. Delikatnie wmiesza je szpatu趾 do ciasta, by sk豉dniki si po陰czy造. Ciasto rozsmarowa na wy這穎nej papierem do pieczenia blasze. Piec 12-14 minut w temperaturze 175 stopni. Gotowy biszkopt prze這篡 na obsypan cukrem pudrem 軼iereczk, zdj望 papier i zwin望 wzd逝 d逝窺zego boku. Pozostawi zwini皻y do ostygni璚ia.


Masa:

Maliny zmiksowa z 造磬 cukru pudru (ilo嗆 cukru mo積a zwi瘯szy, je郵i kto lubi s這dsze masy). 疾latyn zala wod, odstawi na 10 minut do nap璚znienia. Nast瘼nie podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa! Lekko przestudzi. Wymiesza z musem malinowym. Zimn krem闚k ubi na sztywno z 造磬 cukru pudru. Doda do niej serek mascarpone. Kr鏒ko wymiesza. Na koniec po陰czy z musem malinowym z 瞠latyn. Ostawi do lod闚ki do cz窷ciowego st篹enia.

Gdy masa b璠zie bardziej zwarta, rozwin望 biszkopt i rozsmarowa j na nim r闚nomiernie, zostawiaj帷 ok. 2 cm margines. Posypa owocami i ponownie delikatnie zwin望 -ju bez 軼iereczki- rolad (mo積a dodatkowo owin望 j foli spo篡wcz). W這篡 do lod闚ki na minimum 2 godziny, do ca趾owitego st篹enia. Przed podaniem udekorowa cukrem pudrem. Smacznego :)



czwartek, 14 sierpnia 2014, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2014/08/14 13:26:49
mistrzowska rolada! pi瘯nie si prezentuje :-)
-
Go嗆: , *.toya.net.pl
2014/08/14 23:54:45
Bardzo efektownie wygl康a taki kawa貫k na talerzu. Za nic nie mo積a mu si oprze:)
-
2014/08/15 23:57:38
Ale 郵iczna roladka i jaka smakowita!
-
2014/08/17 04:08:29
Wygl康a bardzo zach璚aj帷o :)
-
2014/08/17 13:59:31
Pyszna rolada! :-)
-
2014/08/22 20:59:12
Wcale nie ko郵awa. Skusi豉bym si na plasterek :)