ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Og鏎ki konserwowe (w occie, po warszawsku)


Smaczne og鏎ki w s這dko-kwa郾ej, octowej zalewie. Przepis znaleziony na blogu Smaczna Pyza. 安ietnie nadaj si jako dodatek do obiadu czy sk豉dnik sa豉tek.


Sk豉dniki:

  • ok. 2 kg og鏎k闚 gruntowych (najlepsze ma貫)
  • 1,5-2,5 szklanki octu spirytusowego 10% (da豉m 2 szklanki)
  • 8 szklanek wody
  • 160 g cukru
  • 50 g soli kamiennej
  • 6 li軼i laurowych
  • 10 sztuk kulek ziela angielskiego
  • 1 造瞠czka ziaren czarnego pieprzu
  • 6 造瞠czek ziaren bia貫j gorczycy
  • 1 du瘸 marchewka (da豉m dwie)
  • 2 z帳ki czosnku (da豉m 4)
  • kawa貫k korzenia chrzanu (pomin窸am)
  • kilka 這dyg kopru

Wykonanie:

Zalewa:

Wod zagotowa z li嗆mi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Gdy zawrze, doda s鏊 i cukier. Gotowa ok. 15 minut. Na koniec doda ocet (ilo嗆 zale篡 od tego jakie og鏎ki chcemy uzyska; przy 1,5 szkl - b璠 bardziej 豉godne, przy 2,5 - bardziej ostre). Wymiesza, zdj望 z gazu i odstawi do wystudzenia.

Og鏎ki dok豉dnie umy. Na dno ka盥ego przygotowanego s這iczka wsypa po p馧 造瞠czki gorczycy. W這篡 p馧 z帳ka czosnku, pokrojonego na mniejsze cz窷ci, kilka plasterk闚 surowej marchewki i poci皻 na ma貫 kawa趾i 這dyg kopru. Nast瘼nie wype軟i s這iki og鏎kami i zala zalew. Zakr璚i s這iki i pasteryzowa ok. 2-3 minut (licz帷 od czasu zagotowania). Podczas gotowania og鏎ki zmieniaj kolor na zielono鄴速e i kiedy ju prawie ca貫 s takie to mo積a wyci庵a. Po up造wie podanego czasu s這iki wyci庵n望 i odstawi do ostudzenia. Og鏎ki nadaj si do jedzenia po ok. 2 tygodniach. Smacznego :)

wtorek, 19 sierpnia 2014, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2014/08/22 20:58:23
Zrobi豉m ju troch og鏎k闚 - cz窷 kiszona, cz窷 z curry Mo瞠 zrobi te troch takich po warszawsku ... :)