ciasta z owocami-->
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Rolada szpinakowa z w璠zonym 這sosiem

Wsp鏊ne szpinakowe gotowanie czas zacz望 :) Na pierwszy ogie u mnie rolada, na kt鏎 przepis dosta豉m od mojej kole瘸nki. Zrobi豉m j po raz pierwszy na urodziny mojej c鏎ki, poda豉m j z dusz na ramieniu i....by豉m w szoku, bo go軼ie nie do嗆, 瞠 j jedli, to jeszcze chwalili. Najwi瘯szym komplementem by這 dla mnie to, 瞠 moja mama po spr鏏owaniu jej u mnie, poprosi豉, 瞠bym zrobi豉 DWIE takie rolady na jej 鈍i徠eczny st馧 :) Wersja z 這sosiem jak dla mnie jest dobra, ale wypr鏏owa豉m te wersj, gdzie zamiast ryby s suszone pomidory, i ona wg mnie jest o niebo smaczniejsza. Kwestia gustu podejrzewam :)



Sk豉dniki:

Ciasto szpinakowe:
  • 450 g mro穎nego, rozdrobnionego szpinaku
  • 3-4 z帳ki czosnku
  • 4 jajka
  • 1-2 造瞠czki tartego chrzanu
  • 造磬a 鄉ietany
  • 造磬a startego parmezanu
  • 造磬a mas豉 do sma瞠nia
  • s鏊, pieprz, ga趾a muszkato這wa

Dodatkowo:

  • 300-400 g w璠zonego 這sosia
  • 3 opakowania serka kremowego, ka盥e po 150 g (u mnie jeden serek naturalny i dwa o smaku chrzanowym)
  • 3-4 z帳ki czosnku
  • sok z cytryny
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Ciasto:

Szpinak podsma篡 na ma郵e, a odparuje z niego wi瘯szo嗆 wody. Doda 鄉ietan, parmezan, chrzan, czosnek przeci郾i皻y przez prask i przyprawy. Ca這嗆 powinna by naprawd wyra幡ie doprawiona. Gotow mas szpinakow przestudzi. Nast瘼nie doda do niej 鄴速ka oraz ubit na sztywno pian z bia貫k. Delikatnie wymiesza. Blach od piekarnika wy這篡 papierem do pieczenia. Wyla na ni ciasto. Wyr闚na. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 12-15 minut. Upieczony placek szpinakowy wyj望 z piekarnika, po這篡 na kratce wy這穎nej papierem do pieczenia i odwr鏂i. Gdy przestygnie, ostro積ie usun望 papier, na kt鏎ym placek si piek.

Serki po陰czy z czosnkiem przeci郾i皻ym przez prask i sokiem z cytryny. Doprawi do smaku sol i pieprzem. Dok豉dnie wymiesza. Tak przygotowan mas posmarowa r闚nomiernie przestygni皻y placek szpinakowy. Na serku u這篡 plastry 這sosia, tak aby pokrywa造 ca陰 powierzchni. Zwin望 rolad wzd逝 d逝窺zego brzegu. Owin望 ciasno foli spo篡wcz i wstawi do lod闚ki do sch這dzenia na minimum 2 godziny (a najlepiej na ca陰 noc). Przed podaniem pokroi na plastry o grubo軼i oko這 1 cm. Smacznego :)

Czas na szpinak!

poniedzia貫k, 19 maja 2014, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Go嗆: Gosia, *.mmj.pl
2014/05/19 09:48:32
Pysznie si prezentuje, uwielbiam szpinak, polecam r闚nie bagietki zapiekane ze szpinakiem (,kuchnia lidla,), mniam :)
-
Go嗆: , *.15-2.cable.virginm.net
2014/05/19 21:15:17
Bardzo lubi t rolad a pomys z pomidorami suszonymi brzmi zach璚aj帷o :)
-
2014/05/20 21:09:00
Ju od jakiego czasu chodzi za nami taka rolada :) Wygl康a przepysznie. Tym razem zrobimy :)
-
Go嗆: aureklio2@wp.pl, *.multimo.pl
2014/11/19 18:47:23
Jakiej wielko軼i jest foremka do pieczenia?
Pozdrawiam . Sylwester.
-
Go嗆: Sylwester, *.multimo.pl
2014/11/19 18:52:19
Doczytalem ,ze jest to blaszka z piekarnika.