ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Afga雟kie bolani ze szpinakiem

Przeczyta豉m ostatnio cudown, wzruszaj帷 ksi捫k Khaleda Hosseiniego. "Ch這piec z latawcem" to naprawd kawa dobrej literatury i gor帷o zach璚am Was do zapoznania si z tym opowiadaniem. Historia toczy si w g堯wnej mierze w Afganistanie. Na kartach powie軼i do嗆 cz瘰to pojawiaj si wzmianki o tamtejszej kuchni. Czytaj帷, nabra豉m strasznej ochoty na wypr鏏owanie niekt鏎ych potraw. Jako pierwsze wybra豉m bolani ze szpinakiem. Bolani to nic innego jak rodzaj afga雟kiego pieczywa, nadziewanego r騜nymi, warzywnymi farszami i sma穎nego na g喚bokim oleju.Bardzo popularne s bolani z farszem z ziemniak闚, por闚 czy dyni oraz w豉郾ie bolani ze szpinakiem. Inspirowa豉m si tymi przepisami (KLIK, KLIK, KLIK) oraz tym filmikiem. Ca這嗆 wysz豉 naprawd smaczna, cho do嗆 t逝sta. Szpinak doprawiony w troch inny spos鏏, bardziej orientalny. Bolani poda豉m z mi皻owym jogurtem.



Sk豉dniki:


Ciasto:
  • 3,5 szklanki m彗i pszennej
  • ok. 1,5 szklanki wody
  • 造瞠czka soli
  • 造瞠czka oliwy z oliwek

Farsz szpinakowy:

  • 2-3 du瞠 p璚zki 鈍ie瞠go szpinaku
  • dymka (ca這嗆: cz窷 bia豉 i zielona)
  • p馧 szklanki posiekanej kolendry
  • 3-4 z帳ki czosnku
  • 造磬a posiekanego koperku
  • 2 造瞠czki mielonej kolendry
  • 2 造磬i soku z cytryny
  • s鏊, pieprz
  • oliwa do sma瞠nia
Dodatkowo:
  • ok. p馧 szklanki oliwy do sma瞠nia

Wykonanie:

Ciasto:

Przesian m彗 wymiesza z sol i oliw. Dolewa powoli wod (zacz望 od jednej szklanki) i wyrabia ciasto. W razie potrzeby, dolewa pozosta造 p造n. Ciasto wyrabia przez 10-15 minut. Gotowe prze這篡 na stolnic podsypan m彗 i podzieli na 8 r闚nych cz窷ci. Z ka盥ego kawa趾a ciasta uformowa kulk. Przykry je 軼iereczk i zostawi na 20 minut. Nast瘼nie ka盥 kulk rozwa趾owa na p豉ski placek.

Farsz:

Cebul dymk posieka i podsma篡 na oliwie przez 2-3 minuty. Doda do niej dok豉dnie przebrany, wyp逝kany i posiekany szpinak. Ca這嗆 dusi razem przez kilka minut, a szpinak lekko "zwi璠nie". Nast瘼nie doda posiekan kolendr i koperek oraz przeci郾i皻y przez prask czosnek. Doprawi do smaku mielon kolendr, sokiem z cytryny, sol i pieprzem. Gotowy farsz lekko przestudzi. Na ka盥ej po堯wce rozwa趾owanego placka roz這篡 przygotowany szpinak, pami皻aj帷, aby zostawi ok. 1-1,5cm margines.


Placek z這篡 na p馧, brzegi dok豉dnie z陰czy. Na patelni rozgrza olej. Wk豉da po dwa bolani i sma篡 je z ka盥ej strony na rumiany kolor (podczas sma瞠nia chlebki lekko si nadmuchaj). Podawa ciep貫, np. z mi皻owym jogurtem.


Mi皻owy jogurt

Sk豉dniki:

  • szklanka g瘰tego jogurtu naturalnego
  • 2-3 z帳ki czosnku
  • gar嗆 鈍ie瞠j mi皻y
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Jogurt wymiesza z przeci郾i皻ym przez prask czosnkiem. Odstawi do lod闚ki do czasu. Przed samym serwowaniem doda posiekan mi皻 oraz doprawi sol i pieprzem. Smacznego :)


Czas na szpinak!

鈔oda, 21 maja 2014, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2014/05/21 10:16:51
Przypomna mi Chaczapuri :)
-
2014/05/21 10:23:09
安ietne danie!! Smacznie tu u Ciebie, cz瘰to zagl康amy, zapraszamy r闚niez do Nas
-
Go嗆: Marciochakucharzy, *.internetia.net.pl
2014/05/21 12:29:43
安ietne danie, na pewno wypr鏏uje. Jad豉m podobne w Albanii tylko z farszem serowym
-
2014/05/21 13:15:21
wszystko co ma w sobie szpinak jest po prostu poezj smaku!
-
2014/05/22 22:47:15
O tej ksi捫ce s造sza豉m i te chcia豉bym przeczyta. :) A bolani ze szpinakiem zach璚aj帷o wygl康aj. Pozdrowionka :)
-
2014/05/22 22:55:08
Uwielbiam takie dania! Pycha :)
-
2014/05/24 08:13:53
Bardzo fajny przepis! Ju wiem co zrobi ze szpinakiem nast瘼nym razem!
-
2014/05/24 18:24:20
Danie jak najbardziej oddaje moje klimaty smakowe, zapisuj do zrobienia ...
-
2014/05/25 10:51:54
Musz przyzna, 瞠 prezentuj si wspaniale !
Musz takie zrobi :)