--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Kostka Cappuccino

Bardzo smaczne ciasto, na kt鏎e przepis znalaz豉m u Dorotus. Robi豉m je ju dwukrotnie i za ka盥ym razem spotyka這 si z przychyln opini. Mi r闚nie bardzo ono smakuje, mimo, 瞠 nie lubi kawy :) Ciasto czekoladowe w tym wypieku jest troch ci篹sze ni tradycyjny biszkopt, a zarazem l瞠jsze ni brownie. Wilgotne, esencjonalne, mocno czekoladowe. Pyszne :) Piek豉m dwa osobne blaty wg zalece, ale i tak lekko mi pop瘯a造. Masa na bazie serka mascarpone i krem闚ki. Tego typu masy s aktualnie moimi ulubionymi: mo積a z nich stworzy naprawd rozmaite wariacje i wg mnie s du穎 smaczniejsze ni masy bazuj帷e na ma郵e. Ca貫 ciasto wbrew pozorom bardzo dobrze si kroi這. Wygl康a elegancko i z pewno軼i b璠zie 鈍ietnie si prezentowa np. na 鈍i徠ecznym stole :) Gor帷o polecam :)

Jest to moja propozycja w ramach zabawy "Wielkanocne smaki".



Sk豉dniki (blaszka o wymiarach 31x26 cm):

Ciasto:
  • 8 du篡ch jajek
  • 190 g gorzkiej czekolady
  • 190 g mi瘯kiego mas豉
  • 2,5 造磬i kawy rozpuszczalnej (proszku)
  • 230 g drobnego cukru do wypiek闚
  • 190 g m彗i pszennej
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia

Krem:

  • 400 g serka macarpone
  • 350 g 鄉ietany krem闚ki
  • 90 g kawy cappuccino (proszku) - u mnie orzechowe
  • 5 造瞠k drobnego cukru do wypiek闚 (lub wi璚ej/mniej - zale篡 to od cappuccino
  • 4,5 造瞠czki 瞠latyny (ja zamiast niej da豉m 2 鄉ietan-fixy)

Wierzch:

  • 330 ml 鄉ietany krem闚ki 30% lub 36%
  • 1,5 造磬i drobnego cukru do wypiek闚 (da豉m 2 造磬i cukru pudru)
  • 鄉ietan-fix (to m鎩 dodatek)
  • 30 g kawy cappuccino (u mnie zamiast kawy kilka kostek gorzkiej czekolady)

Wykonanie:

Ciasto:

Mi瘯kie mas這 utrze do bia這軼i. Doda roztopion i lekko przestudzon czekolad, zmiksowa. Kaw rozpu軼i w 2 造磬ach gor帷ej wody, wmiesza do masy. Nast瘼nie doda cukier. Bia趾a oddzieli od 鄴速ek. Po kolei do masy czekoladowej wbija 鄴速ka, miksuj帷 po ka盥ym dodaniu. M彗 przesia z proszkiem do pieczenia. Doda do masy i zmiksowa. Bia趾a ubi na sztywn pian, delikatnie wymiesza z mas czekoladow. Ciasto podzieli na dwie cz窷ci. Ka盥 cz窷 prze這篡 do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Ka盥 cz窷 piec ok. 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto dok豉dnie wystudzi.

Krem:

Serek mascarpone wymiesza dok豉dnie z cappuccino. Sch這dzon krem闚k ubi na sztywno, pod koniec dodaj帷 cukier i 鄉ietan-fixy (lub przestudzon 瞠latyn, rozpuszczon w 0,5 szklanki gor帷ej wody). Ubit 鄉ietan doda do serka. Kr鏒ko wymiesza.

Gotow mas wy這篡 na jeden z blat闚 ciasta. Przykry drugim blatem. Na wierzch wy這篡 krem闚k ubit na sztywno z cukrem pudrem oraz 鄉ietan-fixem. Ca這嗆 posypa cappuccino lub start gorzk czekolad. Przechowywa w lod闚ce. Smacznego :)



poniedzia貫k, 31 marca 2014, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2014/04/01 13:02:08
Te je piek豉m, pyszne jest i elegancko si prezentuje ta kosteczka. Te tak mam, 瞠 kawy raczej nie lubi, a w tym ciachu, by豉 jak najbardziej na miejscu. Pozdrawiam :)
-
2014/04/03 11:11:40
Wygl康a baaaaaaardzo apetycznie :-)
-
Go嗆: , *.15-2.cable.virginm.net
2014/04/06 19:58:23
Wspaniale wygl康a i smakuje :)!