--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Czekoladowy tort z kremem malinowym

Czekolada i maliny...moje ulubione kulinarne po陰czenie. Niemal tak kultowe jak jab趾a i cynamon. W mojej kuchni wykorzystywa豉m je ju wielokrotnie, jak cho熲y w przepysznym sernikobrownie z malinami, boskiej tarcie czy zesz這rocznym urodzinowym torcie, bardzo podobnym zreszt do dzisiejszego wypieku. Gdy zobaczy豉m ten przepis u Dorotus, wiedzia豉m, 瞠 to ciasto nie mo瞠 mi nie smakowa. I powiem Wam, 瞠 by這 naprawd smaczne, ale chyba jednak wspomniany wy瞠j tort z zesz貫go roku smakowa mi troch bardziej. Dzisiejsza propozycja jest bardziej ci篹ka. Ciasto wilgotne, do嗆 mocno wytrawne: nast瘼nym razem da豉bym chyba mniej kakao. Wyros這 ze spor g鏎k, kt鏎a p瘯豉 na g鏎ze. Bardzo dobrze si kroi這. Ba豉m si go przekroi na trzy blaty, bo nie mam w tym wprawy, ale my郵, 瞠 niepotrzebnie. Co do kremu: wol jednak wersj, w kt鏎ej cz窷 mascarpone zast徙iona jest krem闚k. Krem jest wtedy l瞠jszy i moim zdaniem smaczniejszy.

Przepis Dorotki zmodyfikowa豉m do嗆 mocno pod siebie. Ciasto upiek豉m w blaszce w kszta販ie serca. Zrobi豉m tylko jedn warstw kremu, jednak ciasto sporo na tym straci這, zar闚no pod wzgl璠em wizualnym, jak i smakowym. Nie polecam takiego eksperymentu ;) Zamiast wierzchniej polewy malinowej u mnie polewa czekoladowa. Przepis podaj z moimi zmianami. Po orygina odsy豉m do autorki.




Sk豉dniki:

Ciasto (forma w kszta販ie serca o 鈔ednicy 26 cm):
  • 7 jajek
  • 340 ml mleka
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 2,5 szklanki br您owego cukru
  • 340 g m彗i pszennej
  • 120 g kakao (nast瘼nym razem dam zdecydowanie mniej)
  • nieca豉 造瞠czka sody oczyszczonej
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 造瞠czki ekstraktu waniliowego

Fru瞠lina malinowa:

  • 500 g malin, 鈍ie篡ch lub mro穎nych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 造瞠czki 瞠latyny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 造磬a soku z cytryny
  • 2 造瞠czki m彗i ziemniaczanej

Krem malinowy:

  • fru瞠lina malinowa (ca這嗆)
  • 500 g serka mascarpone

Polewa czekoladowa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 70 ml krem闚ki
  • 1 造瞠czka mas豉

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej!

W jednym naczyniu po陰czy roztrzepane lekko jajka, mleko, olej, br您owy cukier oraz ekstrakt z wanilii. W drugim: przesian m彗, kakao, sod i proszek do pieczenia. Przesiane sypkie produkty wsypa do naczynia z mokrymi sk豉dnikami i wymiesza do po陰czenia (nie u篡waj帷 miksera, np. przy pomocy r霩gi kuchennej). Ciasto wyla do formy, w kt鏎ej dno wy這穎no papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni przez oko這 60 minut lub d逝瞠j, do tzw. suchego patyczka. Wyj望 z piekarnika, wystudzi. Ciasto uro郾ie z wybrzuszeniem. Z wystudzonego ciasta odci望 'g鏎k' i pokruszy. Pozosta貫 ciasto przekroi wzd逝 na 2 cz窷ci.

Fru瞠lina malinowa:

Mo積a j przygotowa dzie wcze郾iej.

W garnku wymiesza maliny z cukrem. Postawi na palniku o 鈔edniej mocy i podgrzewa do rozpuszczenia si cukru. Doda sok z cytryny oraz m彗 ziemniaczan rozpuszczon w 造盧e wody. Wymiesza, zagotowa i zdj望 z palnika. Ca這嗆 mo積a dodatkowo zmiksowa. Przetrze przez sito (ja przetar豉m ca這嗆, cho wg autorki wystarczy przetrze po這w). 疾latyn rozpu軼i w 1/4 szklanki gor帷ej wody. Doda do niej 2-3 造磬i przetartych malin, aby lekko j rozrzadzi, a nast瘼nie wla j do reszty sosu owocowego. Ca這嗆 sch這dzi w lod闚ce przez kilka godzin, by fru瞠lina zg瘰tnia豉. W moim przypadku fru瞠lina po nocy w lod闚ce bardzo mocno zg瘰tnia豉 - konsystencj przypomina豉 galaretk. Podgrza豉m j lekko w mikrofali, aby j rozrzadzi. Nast瘼nym razem dam chyba troch mniej 瞠latyny.

Krem malinowy:

Fru瞠lin malinow zmiksowa dok豉dnie ze sch這dzonym serkiem mascarpone.

Polewa czekoladowa:

Krem闚k i mas這 doprowadzi do wrzenia. Zestawi z ognia i wsypa, po豉man na kostki, czekolad. Odstawi na kilka minut. Gdy czekolada si rozpu軼i, miesza chwil trzepaczk.

Z這瞠nie ca這軼i:

Dolny blat ciasta posmarowa 2/3 kremu. Przykry drugim blatem. Boki tortu posmarowa pozosta造m kremem, opr鏀zy czekoladowymi okruszkami, przyciskaj帷 je do tortu. Na g鏎 wyla polew czekoladow. Dowolnie udekorowa, w sezonie np. 鈍ie篡mi malinami. Sch這dzi. Smacznego :)



pi徠ek, 14 lutego 2014, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2014/02/14 10:22:44
O mniam! Musi by pyszny! :)
Mi貫go dnia :)
-
Go嗆: sis, *.perr.cable.virginm.net
2014/02/14 10:43:17
sis, czy ty wgl masz kiedy dzie bez pieczenia??:) Zazdroszcz troche szwagrowi tych przysmakow!:D Ciasto musi byc przepyszne! Czekolada i maliny pycha!
-
2014/02/14 13:27:59
--sis: No dzi zdecydowanie nie jest dzie bez pieczenia :))
-
2014/02/16 21:01:19
jak romantycznie:) pozdrawiam
-
2014/02/17 17:21:12
czekoladowo-czekoladowy... i w dodatku z malinami! pycha!
-
2014/02/18 07:24:18
Masz w gar軼i moje serce :)