ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Drożdżowe brioszki z jabłkami i kajmakiem

Przepis na te bułeczki znalazłam na blogu Kasi. Oryginalnie pochodzi on z książki "Mała paryska kuchnia" Rachel Khoo. Zgodnie z przepisem przygotowałam je wieczorem, a upiekłam rano. Zdziwienie jednak moje było wielkie, kiedy otworzyłam lodówkę i w blaszce ujrzałam moje ciasto, z którego wypłynęła duża część kajmaku. Nie wiem dlaczego tak się stało. Może ktoś z Was ma jakiś pomysł? Poupychałam ten kajmak za pomocą łyżeczki ponownie pomiędzy warstwami ciasta, odczekałam, aż bułeczki wyrosną i upiekłam. Wyszły puszyste, smaczne i bardzo słodkie. Może nawet trochę za bardzo, jak na mój gust. No ale nie czepiajmy się szczegółów. Polecam na śniadanie z kubkiem gorącej herbaty lub kawy.



Składniki:
  • 270 g mąki
  • 80 g masła 
  • 50 ml mleka
  • jajko
  • 50 g drobnego cukru
  • 5 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 pełna łyżka gęstej śmietany 18%
  • 200 g kajmaku (masy krówkowej z puszki)
  • 2 jabłka 
  • garść płatków migdałowych (pominęłam)
  • 1 rozbełtane jajko do posmarowania wierzchu bułek

Wykonanie:


Masło rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać drożdże i mieszać do ich całkowitego rozpuszczenia. Do ciepłego (ale nie gorącego) mleka dodać mąkę, cukier, jajko, śmietanę i ekstrakt. Wyrobić ciasto (będzie dość luźne). Przełożyć je do miski i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na prostokąt. Posmarować go kajmakiem i posypać obranymi i posiekanymi w drobną kostkę jabłkami. Całość zwinąć dość ciasno w rulon, zaczynając od dłuższego boku, i podzielić na 6-8 części. Gotowe ruloniki ułożyć w tortownicy o śr. 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawić na noc do lodówki. Rano tortownicę odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do ponownego wyrośnięcia.  Po tym czasie bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i ewentualnie posypać płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku nagrzanym do  170 stopni przez około 30-40 minut (do zrumienienia). Ostudzić. Smacznego :)






wtorek, 28 stycznia 2014, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: kuchnia-domowa-ani.blogspot.com, *.248.246.66.skyware.pl
2014/01/28 14:49:50
hmm, już się w nich zakochałam :)
-
2014/01/28 18:38:56
wyglądają pysznie, lubię takie drożdżowe odrywańce:)
-
2014/01/28 21:27:57
Z kawką to idealne zestawienie :)!
-
2014/01/30 09:40:28
Pyszne smaki!
-
2014/01/30 20:09:28
Jeżeli smakuja tak jak wyglądają to ja chętnie wypróbuję przepis:) pycha!!