ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Wigilijne uszka z grzybami

Moje pierwsze, samodzielnie zrobione uszka. I chyba na jaki czas b璠 to te moje ostatnie uszka - bo ich klejenie to zdecydowanie nie jest co, co chcia豉bym cz窷ciej powtarza :) Tak, leniwa jestem, przyznaj bez bicia :) Potrawy m帷zne uwielbiam je嗆, ale nie znosz ich przygotowywa. Przepis na uszka znalaz豉m u Dorotki. Ich wygl康 co prawda pozostawia du穎 do 篡czenia, bo tak ko郵awych uszu (tak, uszu, bowiem uszka s ma貫, a moje zdecydowanie takie nie by造 ;) ) to ju dawno nie widzia豉m, ale ich smak nadrabia t ma陰 niedogodno嗆. By造 naprawd pyszne. Z barszczem stanowi造 idealny duet. Taki, jaki powinni鄉y kojarzy z tradycyjn wieczerz wigilijn..



Sk豉dniki:

Ciasto:
  • 0,5 kg m彗i
  • 造磬a oleju
  • szczypta soli
  • woda (tyle, ile m彗a zabierze; ja da豉m gor帷 wod, bo tak zawsze robi moja mama)

Farsz:

  • 15-20 dag suszonych grzyb闚
  • 3 du瞠 cebule
  • olej do sma瞠nia
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Farsz:

Suszone grzyby zala woda i zostawi na noc. Nast瘼nego dnia ugotowa je do mi瘯ko軼i w wodzie, w kt鏎ej si moczy造. Wystudzi i drobno posieka. Cebul pokroi w drobn kostk. Zeszkli na oleju. Doda do niej posiekane grzyby, dusi razem przez chwil i doprawi do smaku sol i pieprzem (mo積a w razie potrzeby podla wywarem grzybowym, kt鏎y zosta z gotowania).

Ciasto:

M彗 przesia na stolnic. Zrobi wg喚bienie, doda spor szczypt soli, olej i niewielk ilo嗆 wody. Wyrabia ciasto, w trakcie dolewaj帷 wod (ciasto musi by do嗆 g瘰te, zwarte i elastyczne i nie lepi si za bardzo). Gotowe ciasto wa趾owa cienko. Ma陰 szklaneczk wycina k馧eczka. Na ka盥e k馧eczko nak豉da niewielk ilo嗆 farszu. Zawija, tak jak pierogi, tylko zlepia oba ko鎍e ze sob. Gotowa w osolonym wrz徠ku 2-3 min od wyp造ni璚ia. Podawa najlepiej z barszczem. Smacznego :)


wtorek, 17 grudnia 2013, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/12/17 11:48:03
ζdne wysz造 :) pami皻am moje pierwsze samodzielne uszka :D pocz徠ki bywaj trudne, hihi :)
-
2013/12/17 13:35:28
Nie wysz造 幢e przecie :) A i tak najwa積iejszy jest smak!
-
2013/12/17 20:25:21
Podziwiam ;) Ja w tym roku juz chyba nie zdaze ich przygotowac ;( Ale zawsze moge liczyc na moja mame ;)
-
2013/12/18 16:31:15
Bardzo 豉dne, 獞icz cierpliwo嗆:) Ja robi w豉軼iwie raz w roku, ale mo磧iwie du穎. Jednego dnia farsz, drugiego staj do stolnicy. Pakuj do zamra瘸rki i wyci庵am w okoliczno軼iach zachciewajkowych:) I jeszcze mam takie metalowe ustrojstwo, co wypluwa na raz 30 sztuk.
-
2014/01/07 00:18:00
mnian, pyszne, wigilijne wspomnienia :)
-
Go嗆: Gosia, *.dynamic.gprs.plus.pl
2014/06/29 13:50:03
Jako stara m篹atka mog co ci doradzi. Cebulk a potem grzyby podsma na niema貫j ilo軼i mas豉, a nie oleju. Potem dobrze sch這d farsz. Zimne mas這 spowoduje, 瞠 b璠zie 豉two nak豉da farsz, a po ugotowaniu podbije smak grzyb闚. Pozdrowienia