ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Lepki piernik z powidłami i czekoladą. Piernik idealny?

W moim rodzinnym domu nie piekło się raczej na święta pierników i pierniczków. Przynajmniej ja sobie tego nie przypominam. Dopiero niedawno zaczęłam je przygotowywać i staram się co roku przywozić mamie jakiś nowy wypiek. W zeszłym roku był to piernik na Guinessie. W tym będzie to zdecydowanie lepki piernik z powidłami i czekoladą, który znalazłam u Kasi. To ciasto jest rewelacyjne. Chyba najlepszy piernik z jakim miałam styczność. Jak nazwa wskazuje, jest on faktycznie bardzo lepki, kleisty, miękki. Mocno wyczuwa się w nim powidła i czekoladę. Bardzo, bardzo polecam ;)

Jest to moja propozycja w ramach 7 Festiwalu Pierniczków prowadzonego przez Majankę :)



Składniki (na blaszkę o wymiarach 25x35 cm):
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 440 g płynnego miodu
  • 250 g miękkiego masła
  • 6 jajek
  • 6 czubatych łyżek kwaśnej śmietany 18%
  • 4 pełne łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2,5 płaskich łyżeczek sody
  • 2 pełne łyżki kakao

Dodatkowo:

  • 2 słoiczki powideł śliwkowych
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 8-9 łyżek kremówki

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać po jednym jajku. Do masy jajecznej dolać miód i śmietanę. Zmiksować.  Kiedy składniki się połączą, dosypać wymieszane suche składniki (mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę). Miksować do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Gotowe ciasto umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym uprzednio do 175 stopni przez około 60 minut (do tzw. suchego patyczka). W połowie pieczenia można przykryć papierem do pieczenia, aby zbytnio się nie spiekło. Gotowe ciasto wystudzić, a  kiedy będzie już zimne, przekroić je wzdłuż na dwie części.

Powidła umieścić w garnku z grubym dnem.  Gotować około 8 minut, mieszając je, by nie przywierały do garnka. Gorące powidła nałożyć na dolną część ciasta (ok 2/3 ilości). Przykryć je drugą częścią ciasta. Na wierzchu rozsmarować resztę powideł. Bardzo ważne jednak jest, by nakładać je na ciasto zaraz po zdjęciu ich z ognia! Przełożony piernik odstawić na około 2 godziny do lodówki, by powidła zastygły.

Przygotować polewę: połamaną czekoladę podgrzewać razem ze śmietanką w kąpieli wodnej. Gotową udekorować wierzch ciasta.

Gotowy piernik przechowujemy w temperaturze pokojowej (nie w lodówce!). Smacznego :)





Festiwal
poniedziałek, 09 grudnia 2013, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/12/09 11:41:00
Bardzo mi miło, że piernik posmakował :)
W ubiegłym roku piekłam go w przeciągu jednego tygodnia 3 razy, tak wszystkim smakował :)
Swoją drogą u mnie też nie piekło się pierników. Dopiero 3-4 lata temu zaczęłam ja poznawać i teraz nie potrafię sobie wyobrazić świąt bez co najmniej 2 różnych pierników i 2-3 rodzajów pierniczków. Chyba nadrabiam stracony czas :)
-
2013/12/09 16:32:49
pięknie Ci wyrósł i faktycznie jeśli smakuje tak jak wygląda to musi być pycha!
-
2013/12/09 16:50:31
Pięknie się prezentuje ! Mój póki co leżakuje, więc wpraszam się do Ciebie na kawałek :)
-
2013/12/09 18:58:42
Jej, wygląda tak ładnie, że też go chcę mieć. Dojrzewam do biegu do kuchni:)
-
2013/12/09 21:47:50
Piękny piernik! U mnie w domu też się nie piekło piernika na święta. Był keks z bakaliami, sernik i makowiec (za makowcem nigdy nie przepadałam). Ja natomiast lubię i piekę piernik, zawsze, kiedy mamy na niego ochotę, nie tylko na święta. :)
-
2013/12/09 21:57:28
To musi być pyszny piernik. Jeszcze nie korzystałam z tego przepisu.
Fajnie,ze bierzesz udział w Festiwalu, bardzo się cieszę. :)
-
2013/12/09 23:59:57
Poproszę kawałek, lepkiemu się nie oprę :-)
-
2013/12/10 11:29:47
przepis faktycznie dobry , jest smacznie :)
-
2013/12/10 11:58:46
Zgadzam się - piernik idealny :). Co prawda robię go trochę inaczej, ale z chęcią skosztuję każdego piernika :)
-
2013/12/10 13:33:48
wygląda idealnie - uwielbiam wszelkiej maści pierniki
-
2013/12/10 18:24:29
Wygląda obłędnie:)! U mnie też się nie robiło pierników i bardzo tego żałuję....
-
2013/12/10 19:07:11
Prześliczny piernik! Wypasiony, bo z powidłami i czekoladą :)
-
2013/12/11 23:48:02
Wygląda pięknie, jak tradycyjny piernik u mnie w domu!