--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Czysty barszcz czerwony z jabłkiem - idealny na Wigilię

Przepis na ten barszcz znalazłam u Liski. Zaintrygował mnie dodatek jabłka i ....soku z czarnej porzeczki. Sposób wykonania również był mi obcy. Postanowiłam go wypróbować i jestem zadowolona, że to zrobiłam. Wyszedł pyszny :) Inny niż te, które miałam do tej pory okazję próbować. Bałam się dodatku soku, ale niepotrzebnie. Nadaje on z jabłkami fajnego, owocowego posmaku, który jednak nie dominuje nad całością, a jedynie stanowi intrygujące tło.  Następnym razem, a na pewno taki będzie, dodam jednak od siebie dużo więcej czosnku, bo tego mi tu trochę brakowało. Polecam Wam go wypróbować. Naprawdę warto.



Składniki:
  • 1 kg buraków
  • włoszczyzna: seler, pietruszka, cebula, kapusta (ja dałam też marchew)
  • 2 ząbki czosnku (następnym razem dam więcej)
  • 2 jabłka ze skórką
  • 2 łyżki octu
  • 5 suszonych grzybów (dałam więcej: sporą garść)
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • listek laurowy
  • 2 goździki
  • suszony majeranek
  • 150-200 ml soku z czarnej porzeczki

Wykonanie:

Buraki obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Włoszczyznę obrać, umyć, nie kroić. Jabłka ze skórką pokroić na ćwiartki i usunąć z nich gniazda nasienne. Czosnek obrać. Tak przygotowane składniki umieścić w garnku i zalać wodą, tak aby sięgała 3-4 cm powyżej warzyw. Dodać ziele angielskie, pieprz, obrane, całe ząbki czosnku, suszone grzyby i goździki. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować tak długo, aż buraki puszczą dużo soku i warzywa będą miękkie (ok. 30-40 minut). Dodać ocet i roztarty w palcach majeranek. Zostawić na noc (można schować do lodówki lub trzymać w temp. pokojowej). Następnego dnia barszcz przelać przez sito, lekko podgrzać i doprawić go sokiem z czarnej porzeczki, solą i pieprzem. Można dodać jeszcze odrobinę majeranku. Smacznego :)

Do barszczu w Wigilię obowiązkowo muszą być uszka. Po przepis na nie zapraszam jutro :)


poniedziałek, 16 grudnia 2013, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/12/16 12:40:12
Witam ! Zapraszam serdecznie do mojej Akcji Tęcza Smaków 3 :) w tym roku z akcentem światecznym ! waniliowysmoczek.blogspot.com/2013/12/tecza-smakow-3-ze-swiatecznym-akcentem.html
-
Gość: , *.perr.cable.virginm.net
2013/12/16 20:54:57
sis, barszczyk wygląda apetycznie!:) Nie wstawiaj takich zdjec bo juz chcę Wigilię!:D Pychotka!
-
2013/12/17 10:28:11
Nowy konkurs z mega nagrodami www.nps-mix.pl/konkurs/ Zapraszam. :)
-
2015/11/14 22:10:20
Uwielbiam wszelkie rodzaje barszczu i sądzę że ten przepis jest także bardzo dobry. Aby był smaczny bardzo ważne jest aby nie było przewodnione tylko intensywny smak. Także tego typu zupa jest zdrowa więc warto ją przyrządzać. Sama robię według takiej receptury www.open-youweb.com/jak-zrobic-barszcz-czerwony/ tylko że dodatki jak najbardziej można modyfikować w zależności od upodobań. Dziękuję za wpis i go także postaram się wypróbować.