--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Cranberry Bliss Bar

Pono jedno z najsmaczniejszych i najch皻niej kupowanych ciast w okresie zimowym w znanej sieci kawiarni Starbucks. Pisz "pono", gdy nigdy w tej kawiarni nie by豉m i nie mia豉m okazji go tam pr鏏owa. Tak to ju jest, kiedy si nie pija kawy :) Ale je郵i faktycznie tamto ciasto smakuje jak to, kt鏎e upiek豉m w domu, to zdecydowanie warto si dla niego tam wybra i skusi si na ma造 kawa貫k. A jeszcze lepiej przeczyta poni窺zy wpis, kupi potrzebne sk豉dniki i przygotowa je samemu, bo jest szybkie, 豉twe i poradz sobie z nim nawet najwi瘯si kuchenni amatorzy. Samo ciasto zachwyca swoim urzekaj帷ym aromatem oraz niebywa造m smakiem. Niby zwyk貫 ucierane ciasto, ale jest w nim co takiego, co wywo逝je u鄉iech na twarzy, podczas jego pr鏏owania. Jest zwarte, ci篹kie, mocno napakowane 簑rawin i bia陰 czekolad. Ca這嗆 wie鎍zy krem z serka: s這dki, ale z lekko cytrusow nut i kwaskowat 簑rawin, oraz s這dka polewa z bia貫j czekolady. Idealnie wpasowuje si w panuj帷e obecnie przed鈍i徠eczne klimaty :)

Przepis znalaz豉m u Usagi.



Sk豉dniki (tortownica o 鈔. 24 cm; ja piek豉m w takiej o 鈔. 22 cm):

Ciasto:
  • 200 g mas豉
  • 100 g br您owego cukru
  • 200 g m彗i
  • 1 p豉ska 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 造瞠czka mielonego imbiru
  • 1 造瞠czka aromatu waniliowego
  • 1 造瞠czka aromatu pomara鎍zowego
  • ok. 100 g suszonej 簑rawiny
  • 100 g bia貫j czekolady

Krem:

  • 200 g twaro磬u kremowego typu Philadelphia
  • 4-5 造瞠k cukru pudru
  • 4 造磬i soku z cytryny
  • 1 造瞠czka aromatu waniliowego
  • ok. 50 g suszonej 簑rawiny + kilkana軼ie sztuk do dekoracji
  • ok. 50 g bia貫j czekolady do polania

Wykonanie:

Ciasto:

Mas這 utrze z cukrem na g豉dk mas. Doda jajka oraz aromaty i wszystko dok豉dnie wymiesza. M彗 przesia z proszkiem do pieczenia oraz mielonym imbirem i stopniowo dodawa do ciasta ca造 czas mieszaj帷. Na koniec wmiesza drobno posiekan suszon 簑rawin i po豉man na drobne kawa趾i bia陰 czekolad. Gotowe ciasto (b璠zie bardzo g瘰te) prze這篡 do tortownicy wysmarowanej mas貫m i wysypanej bu趾 tart. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut (do tzw. suchego patyczka - ja piek豉m d逝瞠j, ok. 50 minut). Wystudzi.

Krem:

Serek kremowy utrze z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Doda posiekan 簑rawin. Wymiesza. Gotowym kremem posmarowa wierzch ciasta. Bia陰 czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej i pola ni po kremie, tworz帷 fantazyjne wzory. Posypa 簑rawin. Mo積a sch這dzi w lod闚ce. Smacznego :)





pi徠ek, 20 grudnia 2013, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/12/20 11:06:36
Robilam! Pyszne jest!
:)
-
2013/12/20 11:11:50
ale fajne ciacho, takie 鈍i徠eczne :)
-
2013/12/20 18:26:47
Na pewno domowe jest 100 razy smaczniejsze. Faktycznie bardzo 鈍i徠eczne ! :)
-
2013/12/20 20:40:06
Od dawna si do niego przymierzam... Mo瞠 tej zimy w ko鎍u mi si uda?
Twoje wygl康a bosko :)
-
2013/12/21 10:03:37
Jakie pyszne i 鈍i徠eczne ! Mniam mniam :)