ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Bajaderki czyli jak kulinarną porażkę zamienić w sukces

Bajaderki to wspaniały wymysł kogoś, kto z pewnością nie lubił marnować żywności :) Do przygotowania tych smacznych kulek można bowiem wykorzystać nieudane ciasta, muffinki, lekko zeschnięte reszty naszych wypieków, które często nam zostają po większych imprezach lub świątecznym szaleństwie, a na które niekoniecznie mamy już ochotę. Ja wykorzystałam niewyrośnięty biszkopt, który był smaczny, ale płaski jak stół i absolutnie nie nadawał się do przekrojenia, kilka zeschniętych pierniczków oraz parę herbatników. Dodałam do tego potrzebne składniki i otrzymałam pyszne kulki, które z pewnością zasmakują większości z Was. Świetnie nadadzą się również na sylwestrowe przyjęcie. Polecam :)

Przepis znalazłam u Dorotus.



Składniki (robiłam z połowy porcji i wyszło mi ok. 20 kulek, wielkości jak na zdjęciu):
  • 80-90 dag pokruszonych ciastek, ciast, muffinek, itp. (bez masy kremowej, bez żelatyny, bez owoców, mogą być z bakaliami)
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki cukru (jeśli ciasta były słodkie - pominąć)
  • pół szklanki rodzynków, wcześniej namoczonych (można zastąpić innymi bakaliami)
  • 1 słoik (ok. 350-400g) gęstego dżemu, marmolady, powideł (u mnie dżem wiśniowy)
  • 125 g masła
  • 4 łyżki kremu orzechowego lub czekoladowego (typu Nutella)
  • 3-4 łyżki kakao
  • olejek lub ekstrakt rumowy, migdałowy - do smaku
  • ew. odrobina alkoholu

Do obtoczenia:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • wiórki kokosowe, posiekane orzechy lub migdały, kakao

Wykonanie:

Ciastka i ciasta drobno pokruszyć (ja biszkopt starłam na tarce, a herbatniki pokruszyłam). Mleko zagotować razem z cukrem, masłem i kakao. Mieszaninę lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem orzechowym, olejkiem i ewentualnie alkoholem. Dodać rodzynki bądź inne ulubione bakalie. Wszystko ugnieść na jednolitą masę. Z przygotowanej masy formować kulki, obtoczyć je w polewie czekoladowej (czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej), a następnie w orzechach lub wiórkach. Odstawić do stężenia. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek. Smacznego :)


wtorek, 31 grudnia 2013, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/12/31 16:48:09
ja nie dałam ani masła, ani mleka ani nutellli :) ale wyszły pyszne :)
Wspaniałego Nowego Roku !
-
2013/12/31 20:48:31
Cudne bajaderki. :) To jest świetny pomysł na wykorzystanie np suchego ciasta :)
Pozdrowionka i wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku :)
-
2014/01/01 14:59:20
Szczęśliwego Nowego Roku!
-
2014/01/03 20:31:47
Jak ja lubię bajaderki, chyba najbardziej ze wszystkich ciast, pychota:)
-
2014/01/05 19:48:49
Uwielbiam bajaderki, najlepsze jadłam przed laty w jednej z jaworskich cukierni. W domu jeszcze nigdy nie udało mi się ich zrobić, bo ciężko jest o jakieś resztki ciasta - wszystko mi moje chłopaki zjadają ;)
-
2014/01/06 22:05:24
Raz robiłam bajaderki, właśnie przez kuchenną katastrofę :)
-
2014/01/10 09:03:39
Ostatnio moja Mama specjalizuje się w bajaderkach. I tak jak piszesz porażkę zawsze zamienia w sukces. :) Twoje bajaderki wyglądają tak jakby były zrobione celowo. Pyszności. :) Pozdrawiam, Iza
A tu zostawiam link do przepisu mojej Mamy apetytnaogrod.blog.onet.pl/2013/08/30/bajaderka-mojej-mamy/