ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Przepyszna tarta z karmelizowanymi orzechami (Engadiner Nusstorte)

Moj ostatni propozycj w ramach "Orzechowego Tygodnia" jest tradycyjna szwajcarska orzechowa tarta. Przepis na ni znalaz豉m u Liski. Ca這嗆 robi si 豉two i szybko. Ciasto wysz這 bardzo smaczne, mocno orzechowe. Z ka盥ym dniem smakowa這 mi coraz bardziej. W smaku skojarzy這 mi si, sama nie wiem czemu, z baklaw. Bardzo s這dkie - wystarczy naprawd ma造 kawa貫k, aby mie do嗆 s這dko軼i na jaki czas. O ilo軼i kalorii wol nie wspomina ;) Tarta ta by mo瞠 wygl康a skromnie, ale my郵, 瞠 mo積a upiec j tak瞠 na zbli瘸j帷e si 鈍i皻a. Orzechy i mi鏚 鈍ietnie oddaj ich klimat :) Polecam wszystkim orzechoholikom ;)



Sk豉dniki (tortownica o 鈔ednicy 26 cm):

Kruche ciasto:
  • 2,5 szklanki m彗i
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 200 g sch這dzonego mas豉
  • 1 jajko
  • 1/8 造瞠czki soli
  • cukier waniliowy

Nadzienie:

  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki wody
  • 2/3 szklanki 鄉ietanki 30%
  • 1 造磬a miodu
  • 2 szklanki posiekanych orzech闚 w這skich
  • 2 造瞠czki mas豉

Dodatkowo, do posmarowania wierzchu tarty:

  • 1 jajko, lekko roztrzepane

Wykonanie:

Kruche ciasto:

Mas這 pokroi w kostk, szybko zagnie嗆 z pozosta造mi sk豉dnikami. Gotowe ciasto podzieli na dwie cz窷ci, ka盥 z nich zawin望 w foli spo篡wcz i sch這dzi w lod闚ce przez minimum godzin. Po tym czasie ka盥 z cz窷ci rozwa趾owa na ko這 o 鈔ednicy ok. 26 cm.

Nadzienie:

Cukier i wod umie軼i w rondelku. Zagotowa na 鈔ednim ogniu bez mieszania, ok 10 minut, a woda i cukier b璠 z這ciste. W drugim garnku podgrza krem闚k. Gdy zacznie si gotowa, powoli wla j do wody z cukrem. Wymiesza dok豉dnie drewnian 造磬 (1-2 minuty - do momentu znikni璚ia grudek). Doda mi鏚, orzechy i mas這. Wymiesza.

Jedn cz窷ci rozwa趾owanego ciasto wy這篡 tortownic. Na niej umie軼i orzechowe nadzienie. Ca這嗆 przykry drug cz窷ci ciasta. Zlepi dok豉dnie brzegi, wierzch ponak逝wa widelcem oraz posmarowa rozbe速anym jajkiem. Piec przez oko這 25-35 minut w piekarniku nagrzanym uprzednio do 210 stopni. Smacznego :)

Orzechowy Tydzie
pi徠ek, 15 listopada 2013, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/11/15 15:14:08
Wygl康a pysznie :)
-
2013/11/15 15:30:33
Wygl康a bardzo zach璚aj帷o! Zapisz do wypr鏏owania :)
-
2013/11/17 17:17:09
Powiem kr鏒ko kupi豉 mnie ta tart :) Dzi瘯uje za takie smaczne przy陰czenie si do zabawy :)
-
2013/11/17 21:21:40
Mmm... pychota! Orzechy i mi鏚 to zdecydowanie moje smaki :)
-
2013/11/17 22:18:15
Rewelacyjnie wygl康a ta tarta. Szarlotka z Twojego przepisu wysz豉 mi super, wiec teraz spr鏏uj t tart :)
-
2013/11/18 14:29:05
Kurcz, jak przeczyta豉m "przepyszna" uzna豉m, 瞠 mo瞠 podkoloryzowa豉. Ale nie. Przeczyta豉m sk豉d nadzienia i ju wiem, 瞠 zakocha豉m si w tej tarcie. Wygl康a mo瞠 niepozornie, ale te orzechy... Kradn przepis!
-
2013/11/18 20:23:07
oj jak ja lubi takie orzechowe ,,wk豉dki" :) i jeszcze karmelizowane...;) dobre, dobre..;)
-
2013/11/18 21:38:36
Przepysznie wygl康a!Mniam,mniam:)
-
2013/11/20 10:38:57
Oj, ale mi narobi豉 ochoty na takie orzechowe nadzienie...
-
2013/11/20 17:27:56
Znamy si z tym ciastem, znamy i bardzo si lubimy:)
-
2013/11/20 18:08:40
Twoja tarta prezentuje si ob喚dnie :) Uwielbiam!
-
2013/11/24 09:48:03
Mmm... Przepyszna ta tarta! Orzechy i to karmelizowane... mniam :)