ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Pierniczki Aganiok - ciasto

Nigdy ich nie robi豉m tych pierniczk闚, ale naczyta豉m si na ich temat tyle komplement闚, 瞠 w tym roku skusi豉m si na nie i ja :) Sk豉d podobny do piernika staropolskiego, kt鏎y ju wypr鏏owa豉m i kt鏎y bardzo mi smakowa. R闚nie spos鏏 wykonania zbli穎ny - gotowe ciasto musi le瘸kowa kilka tygodni w zimnym miejscu i w sumie to ju ostatni dzwonek, 瞠by si za nie zabra. Pierwsze moje podej軼ie do tych pierniczk闚 b璠zie z po這wy porcji. Je郵i oka膨 si faktycznie tak smaczne, jak wszyscy opisuj, za rok nie omieszkam zwi瘯szy proporcji :) O smaku gotowych ciasteczek napisz za kilka tygodni. Dzi - przepis na ciasto, kt鏎y zaczerpn窸am z blogu autorki czyli Aganiok :)



Sk豉dniki (robi豉m z po這wy porcji):
  • 500 g miodu naturalnego
  • 2 niepe軟e szklanki cukru
  • 250 g mas豉 lub margaryny
  • 1 kg+ 1 szkl m彗ipszennej
  • 3 jaja (niezbyt du瞠)
  • 3 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 125 mlmleka
  • 1 czubata 造磬a ciemnego kakao
  • bakalie wg uznania np. 100 g posiekanych orzech闚 laskowych, 100 g posiekanych migda堯w, 100g posiekanych rodzynek, 50 g sk鏎ki pomara鎍zowej
  • przyprawy np. 2 造瞠czki mielonego cynamonu, 2造瞠czki mielonego imbiru, 1/2 造瞠czki mielonego czarnego pieprzu, 1/2 造瞠czki mielonych go寮zik闚, 1/2 造瞠czki mielonego kardamonu,szczypta soli (zamiast nich mo積a da po prostu ca貫 opakowanie przyprawy do piernika)

Wykonanie:

Mi鏚, cukier i t逝szcz umie軼i w garnku. Powoli podgrzewa, ci庵le mieszaj帷, a wszystkie sk豉dniki si po陰cz. Zestawi z gazu. Doda posiekane bakalie i przyprawy. W drugim naczyniu wymiesza cz窷 przesianej m彗i, jajka, s鏊, sod rozpuszczon w zimnym mleku i kakao. Doda do nich gor帷 mas z t逝szczu i miodu. Dok豉dnie wymiesza. Gdy masa jest ju jednolita, doda pozosta陰 m彗. Wymiesza. Gotowe ciasto prze這篡 do naczynia, owin望 foli spo篡wcz, kt鏎 nale篡 delikatnie ponak逝wa, aby ciasto oddycha這, ale nie wysch這. Odstawi na kilka tygodni w ch這dne miejsce (spi瘸rnia, ew. lod闚ka) aby dojrzewa這. Ciasto w tym czasie powinno zmieni konsystencj z lepkiej i lu幡ej, na zwi瞛陰 i twardaw. Po ok. 6 tygodniach mo積a przyst徙i do pieczenia pierniczk闚. Cdn :)

niedziela, 10 listopada 2013, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/11/10 19:46:36
Te pierniczki s super! ja robi je co roku, bardzo nam smakuj.
My郵,瞠 w tym roku te je zrobi. Ciasto musz ju zarabia kurcz ;)
Pozdrowienia:)
-
Go嗆: Asa_6niebo, *.cdma.centertel.pl
2013/11/10 23:41:27
z pewno軼i pierniczki wyjd pyszne!
-
2013/11/12 18:49:33
Chyba si skusz na te pierniczki:)
-
2013/11/13 21:44:40
Ojej jakie 郵iczne te pierniczki :) Musz w ko鎍u sama takie upiec.
-
2013/11/16 00:29:28
Te ju wstawi豉m ciasto, by dojrza這 do 鈍i徠. Na upominkowe pierniczki b璠zie jak znalaz :) Pozdrawiam!