Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Makaron ze smażoną brukselką i migdałami. Rewelacyjny! :)

Ostatnio brokuły, dziś brukselka ;) Pozostaję chwilowo przy barwie zielonej...tak bardzo działającej na zmysły..sprawiającej, że oczami duszy wyobrażam sobie za oknem piękną wiosnę, a nie deszczową jesień. Dającej nadzieję :)
Kiedy znalazłam ten przepis u Pinkcake wiedziałam, że prędzej czy później u mnie zagości. Bardzo lubię brukselkę i jesienią oraz zimą jadam jej w domu bardzo dużo. Ale nie próbowałam jej jeszcze w takiej formie czyli poszatkowanej i przesmażonej. A to, moi drodzy, zupełnie nowe doznanie. Tak przygotowana brukselka.....smakuje prawie jak nie brukselka, co może być zachętą dla osób nie przepadających za tym zielonym warzywem. Dodatek migdałów i czosnku był tu fenomenalnym posunięciem. I szczypta chili, która daje całej potrawie "kopa". Wszytko to wymieszane razem z makaronem było jednym z najlepszych posiłków, jakie miałam okazję ostatnio jeść. Polecam z całego serca :) Ja na pewno jeszcze nieraz do tej potrawy wrócę, bo poza rewelacyjnym smakiem, przygotowuje się ją dosłownie w 15 minut, co przy małym dziecku jest naprawdę dużym plusem :)



Składniki:
  • 300 g brukselki
  • 40 g zmielonych migdałów
  • 1 ząbek czosnku (dałam dwa ząbki)
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • vegeta bez glutaminianu (pominęłam)
  • chili
  • ewentualnie oliwa extra vergine
  • makaron (ok. 250 g)

Wykonanie:

Brukselkę poszatkować na plasterki, a następnie podsmażyć ją na oliwie. Dodać zmielone migdały oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem smażyć przez chwilę. Doprawić solą i chili. Dodać ugotowany i odcedzony makaron. Można polać oliwą extra vergine. Smacznego :)

piątek, 18 października 2013, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/10/18 10:49:20
Brukselka musi świetnie smakować z migdałami.
-
2013/10/18 10:56:22
ale bym taki zjadła! ;)
-
2013/10/18 12:12:50
Bardzo się cieszę, że moja radosna twórczość tak trafiła w Wasz gust :) Zgadzam się, to wyjątkowe doznanie, a prośba (a nawet marudzenie!) dzieci o powtórkę z brukselki jest bezcenna :D
-
2013/10/18 15:56:59
Fajne, to wdzięczne danie, makaron z... Twój wygląda cudownie, a smażona brukselka brzmi bardzo fajnie. Trafione w moje smaki
-
2013/10/18 17:19:06
Takie dania mogłabym jeść codziennie, zawiera moje ulubione dodatki :-).
-
2013/10/18 18:06:43
Brukselki nie lubię, ale chętnie zastąpiłabym ją brokułami i taki makaron - palce lizać!
-
2013/10/21 21:23:46
Pysznie i wiosennie zielono. Ach, też bym chciała zapach wiosny poczuć.
Dziś jadłam też brukselkę. Pozdrawiam:)
-
2014/11/25 09:09:02
super przepis, właśnie czegoś takiego szukałam! tylko ostatnio gdzieś wyczytałam, że na oliwie nie smażymy, bo niszczą się wtedy jej cenne właściwości. najlepiej ją spożywać na zimno, a smażyć można na oleju kokosowym. tak czy inaczej robię to danie i zjem ze smakiem:) pozdrawiam