ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Na rozpocz璚ie roku szkolnego - czekoladowe ciasto ze 郵iwkami

Po陰czenie 郵iwek z czekolad znam od dawna i bardzo lubi, dlatego kiedy znalaz豉m przepis na to ciasto, nie czeka豉m zbyt d逝go z jego wypr鏏owaniem. Zapowiada這 si rewelacyjnie. Po upieczeniu i spr鏏owaniu stwierdzi豉m jednak, 瞠 sza逝 nie ma. Ot, troch lepszy murzynek ze 郵iwkami. Mocno czekoladowy i wytrawny. Na pewno kiepskim pomys貫m by豉 zamiana cukru Dark Muscovado w kruszonce na zwyk造 br您owy cukier. Nie pope軟ijcie tego samego b喚du co ja - taka kruszonka wg mnie nie jest zbyt smaczna i by豉 najs豉bszym punktem tego wypieku. Sugeruj, 瞠by trzyma si jednak orygina逝. Najbardziej smakowa這 mi po sch這dzeniu w lod闚ce, na drugi dzie. Od moich bliskich s造sza豉m jednak pochwa造 na temat tego ciasta..wi璚 mo瞠 po prostu si czepiam? :)
Przepis znaleziony u Liski.



Sk豉dniki:

Kruszonka:
  • 165 g ciemnego cukru trzcinowego Dark Muscovado (ja zamieni豉m na zwyk造 br您owy cukier - nie polecam tego eksperymentu)
  • 30 g m彗i pszennej
  • 3 造磬i mas豉

Ciasto:

  • 250 g m彗i pszennej
  • ok. 140 g mas豉
  • 200 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 180 ml mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 造磬i kakao
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1/4 造瞠czki soli
  • 300 g 郵iwek

Wykonanie:

Kruszonka:

Wszystkie sk豉dniki zmiesza ze sob i wyrobi palcami na kruszonk. Odstawi na bok.

Ciasto:

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem pudrem. Dodawa po jednym jajku, ca造 czas miksuj帷. W osobnym naczyniu zmiesza sypkie sk豉dniki: m彗, kakao, proszek do pieczenia i s鏊 . Dodawa je na zmian z mlekiem i posiekan czekolad do masy ma郵anej, ci庵le ucieraj帷. Ciasto przela do formy wysmarowanej uprzednio mas貫m i wysypanej bu趾 tart. Na wierzchu u這篡 郵iwki (przeci璚iem do do逝). Posypa kruszonk. Piec w piekarniku nagrzanmy do 180 stopni przez oko這 godzin (je郵i 郵iwki maj du穎 soku, ciasto mo瞠 si piec nawet 80 minut). Po upieczeniu zostawi w ciep造m piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, by ostyg這. Kroi ca趾iem wystudzone. Smacznego :)


poniedzia貫k, 02 wrze郾ia 2013, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/09/02 22:45:05
Z wygl康u bra豉bym w ciemno, bardzo zach璚aj帷e ciacho. W smaku te na pewno nie zawodzi :)
-
2013/09/02 23:02:56
Wygl康a tak smacznie, mniam,mniam!:)
-
2013/09/03 10:41:55
Pi瘯ne i jedno z ulubionych mojej mamy. Cz瘰to piecze podobne :)
-
2013/09/07 20:34:11
Cz瘰tuj si kawa貫czkiem :-)